Aprit gads kopš augstākās gaisa temperatūras Latvijas vēsturē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirms gada - 2014.gada 4.augustā - Kurzemē tika reģistrēta augstākā gaisa temperatūra Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Ventspils novērojumu stacijā, kas atrodas ostas teritorijā, termometra stabiņš pēcpusdienā sasniedza +37,8 grādus. Otrā augstākā gaisa temperatūra šajā dienā bija +36,45 grādi Rucavā.

No 1943.gada 4.augusta līdz 2014.gada 3.augustam Latvijas karstuma rekords bija +36,4 grādi, kas reģistrēti Daugavpils novērojumu stacijā, kas tolaik atradās pilsētas teritorijā. Šis rekords Ventspils ostā tika labots pērnā gada 3.augustā, kad gaiss sakarsa līdz +36,65 grādiem, bet galīgais rekords tika sasniegts nākamajā dienā.

Absolūtais karstuma rekords pirms gada tika labots arī Pāvilostā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +35,9 grādiem, Liepājā, kur svelme sasniedza +35,6 grādus, un Rucavā, kur gaiss sakarsa līdz +36,45 grādiem.

Virs +35 grādiem gaisa temperatūra Latvijā pakāpjas vidēji reizi 15 gados. Pirms 2014.gada augstākā gaisa temperatūra šajā gadsimtā bija 2006.gada 9.jūlijā Skrīveros reģistrētie +35,3 grādi.

Tiesa, Ventspilī reģistrētā rekordaugstā gaisa temperatūra ir apšaubāma, jo novērojumu stacija izvietota ostas teritorijā - vietā, kur gaisa temperatūru paaugstina pilsētas vide. Pūšot austrumu vējam, Ventspils pilsētā uzkarsušais gaiss tiek aiznests uz ostu, kur tuvējās ēkas, akmeņi un laukumi gaisu sakarsē vēl vairāk.

Lielākā daļa meteoroloģisko novērojumu staciju atrodas ārpus pilsētu blīvās apbūves, lai urbānā vide neietekmētu rādījumus, tādēļ tajās izmērītā gaisa temperatūra ir zemāka nekā pilsētu ielās.

Otrdienas saullēkts - aukstākais kopš jūnija, vietām +4 grādi

Otrdienas saullēktā gaisa temperatūra vietām Vidzemē un Ziemeļkurzemē noslīdēja līdz +4 grādiem, un tik auksts laiks Latvijā nav bijis kopš jūnija, liecina meteoroloģiskā informācija.

+4 grādi reģistrēti Ventspils lidostā, kā arī vietām Vidzemes augstienē un Cēsu apkaimē. Pārējā valstī gaiss atdzisa līdz +5..+10 grādiem, vienīgi Dienvidkurzemes piekrastē, kā arī Rīgas un Daugavpils centrā nekļuva vēsāks par +11..+12 grādiem.

Sagaidāms, ka plkst. 9 gaiss būs iesilis līdz +16..+19 grādiem.

Latvijā ir pārsvarā skaidrs laiks, lēns vējš un bezvējš.

Arī Rīgā saulains rīts, vēja praktiski nav. Gaisa temperatūra saullēktā bija +8..+10 grādu, pilsētas centrālajā daļā +12 grādu; deviņos rītā gaidāmi +17..+18 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +19 grādiem Kolkā līdz +26 grādiem Daugavpilī.

3.augusta augstākā gaisa temperatūra Eiropā bija +41 grāds Spānijā un +43 grādi Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu 0..-1 grāds dažviet Skandināvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu