Vides aizstāvji norūpējušies par koku izciršanu Pasta ceļā Varšava-Sanktpēterburga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas dabas fonds ir norūpējies par koku izciršanu Pasta ceļa Varšava-Sanktpēterburga posmā, lai uzlabotu braukšanas apstākļus. Fonda padomes locekle Lelde Eņģele atzina, ka šis ir gadījums, kad tiek apgūta Eiropas Savienības (ES) nauda, nerēķinoties ar dabas un kultūrvēsturiskajām vērtībām.

Pēc Eņģeles domām, kritiku neiztur arguments, ka Daugavpils novada domes negatīva lēmuma gadījumā tiktu zaudēta ES nauda šim projektam un to nāktos darīt par valsts budžeta līdzekļiem. Latvija pati varot izvirzīt nosacījumus ES finansējuma saņemšanai.

Lai arī ir skaidrots, ka koku alejā ir saglabājušies 220 koki un no tiem 77 ir ar bojājumiem, Eņģele vērš uzmanību, ka lielākā daļa koku tomēr ir veseli un nav zināms, cik lieli bojājumi ir šiem 77 bojātajiem kokiem.

Kritiku arī neizturot apgalvojums, ka koki aizsedz ceļa zīmes un tuneļa efekts traucē uztvert ceļa zīmes, tāpēc aleja ir bīstama.

«Ceļa zīmes iespējams novietot tā, lai tās nebūtu aizsegtas, savukārt ceļa posmos bez kokiem spilgts saules apgaismojums pie attiecīga saules augstuma arī rada redzamības problēmas,»

iemeslus atspēko vides aizstāve. Turklāt šis ir tikai divus kilometrus garš posms, līdz ar to tajā var noteikt arī ātruma ierobežojumus.

Eņģele lūdz Daugavpils novada domi, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju apturēt Daugavpils domes lēmumu par koku izciršanu, bet Satiksmes ministrijai tiek lūgts rast iespēju ceļa rekonstrukcijai bez koku nociršanas, nebojājot koku saknes un nesamazinot to dzīvotspēju.

Jau ziņots, ka Daugavpils novadā nolemts izcirst Pasta ceļa Varšava-Sanktpēterburga posma koku aleju, kas sastāv no 220 kokiem, Dome pieņēmusi lēmumu no Daugavpils novada aizsargājamo kultūras mantojuma objektu saraksta izslēgt objektu «Pasta ceļa Varšava-Sanktpēterburga posms».

Objektā ietilpst koka aleja autoceļa A13 Krievijas robeža (Grebņeva)-Rēzekne-Daugavpils-Lietuvas robeža (Medumi) divu kilometru posmā - no 144,7.kilometra līdz 146,7.kilometram. Aleja izveidota 20.gadsimta sākumā, apstādījumi papildināti 20.gadsimta 50.-60.gados. Ceļa posms uzskatāms arī kā hidrobūve (dambis). Šobrīd koku alejā ir saglabājušies 220 koki (180 liepas, 40 papeles), no tiem ar bojājumiem - 77 koki.

Kā deputātiem paskaidrojusi Kultūras mantojuma komisijas priekšsēdētāja Ināra Mukāne, VAS «Latvijas Valsts ceļi» lūdz aleju « Pasta ceļa Varšava-Sanktpēterburga posms» izslēgt no kultūras mantojuma saraksta un atļaut koku likvidāciju, pamatojot to ar ceļu drošības audita atzinumu, no kura izriet, ka no satiksmes drošības viedokļa koku aleja ir bīstama, jo koku stumbri aizsedz ceļa zīmes. Turklāt koku stumbri un lapotne rada tuneļa sajūtu un dienas laikā neveicina ceļa zīmju uztveri apkārtējā ainavā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu