Fotostāsts: Kā lēnā nāvē mirst Nāves jūra

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nāves jūra pamazām izzūd. Lielo sālsūdens ezeru apdraud pārmērīgais ūdens patēriņš. Gar tā krastiem laika gaitā atvērušās jau tūkstošiem kriteņu, kas «zog» jau tā tik nepieciešamos ūdens krājumus. Ik gadu ūdens līmenis Nāves jūrā krītas par aptuveni 1,2 metriem.

Vides grupa «EcoPeace Middle East» lēš, ka Nāves jūras apkārtnē pēdējo gadu laikā atvērušās ap 3000 kritenes, jauna atveroties vai ik dienu. Tas savukārt apgrūtina piekļuvi ūdenim un padara krastus cilvēkiem nedrošus.

Pie tam, sālsūdenim pamazām izžūstot un atkāpjoties, krastos paliek ar sāli un zemi klāti caurumi, kuri laika gaitā piepildās ar saldūdeni. Kad sāls izšķīst saldūdenī, rodas liela iespēja, ka virs tiem esošā zemes kārta iegrūs, radot kriteni.

Foto: Reuters/Scanpix

Jau simtiem gadu Nāves jūra bijusi tūristu iecienīts galamērķis. Īpaši bieži uz šo vietu devušies ļaudis ar veselības problēmām rehabilitācijas nolūkos.

1960. gados Nāves jūra atradās apmēram 394 metrus zem jūras līmeņa, 2012. gadā jau 423 metrus zem jūras līmeņa. Un ik gadu ūdens līmenis krītas krītas par 0,8 līdz 1,2 metriem.

Foto: Reuters/Scanpix

Pie ūdens līmeņa krituma vainojami arī cilvēki. To daļēji nosaka ūdens patēriņš no Jordānas upes un Nāves jūras.

Pirmās kritenes ap Nāves jūru parādījās 1980.gados, līdz 1990. tādas bija jau 40, bet 2005. gadā ap 1000. Tagad jauna kritene parādoties vai ik dienu.

Foto: Reuters/Scanpix

«Pie kritenēm vainojama ūdens resursu nepareiza izmantošana šajā reģionā. Kritene var rasties pat tikai vienas dienas laikā. Tās ir neparedzamas, ļoti bīstamas,» «ABC News» skaidro aktīvists un zinātnieks Gidons Brombergs.

Foto: Reuters/Scanpix

Brombergs ir pārliecināts, ka kriteņu rašanos veicina arī dambju būvniecība un ūdens rezervuāru izbūve ezera tuvumā.

Nāves jūras ūdens tiek izmantots arī rūpnieciskos nolūkos, lai no sāļiem bagātā ūdens iegūtu dažādus minerālus, piemēram, kāliju un bromīdu. Tas lielos daudzumos nonāk arī daudzo ap Nāves jūru izbūvēto kūrortu baseinos.

Foto: Reuters/Scanpix

Nāves jūra atrodas uz Izraēlas un Jordānas robežas. Lai ezers paliktu pašreizējās robežās, tam būtu jāpievada 10 reizes vairāk ūdens, nekā tas saņem patlaban.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu