Saņemtas ziņas no visiem ar raidītāju aprīkotajiem melnajiem stārķiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Projekta «Goris» īstenotāji ir saņēmuši ziņas par visiem sešiem ar raidītāju aprīkotajiem melnajiem stārķiem, kuri dodas uz pārziemošanas vietām dienvidos.

Vietnē «Goris.lv» ornitologs Māris Strazds raksta, ka beidzot ir zināms par visām melno stārķu mātītēm, kuru ceļam tiek sekots līdzi ar raidītāju.

Kopš 29.septembra ziņas nebija saņemtas no stārķu mātītes Kates, lai gan viņai vajadzēja atrasties teritorijās, kur ir labs telefona līniju pārklājums. Piecu dienu laikā šis putns nolidojis vairāk nekā 1500 kilometrus, izvirzoties priekšgalā pārējām lidotājām. Ornitologs gan pieļauj, ka faktiski nolidotais attālums šim putnam ir lielāks, jo, visticamāk, stārķis nav lidojis taisni pāri Melnajai jūrai, bet, līdzīgi kā pērn, garām vai pāri Bosforam un Turcijai.

Vēl divi melnie stārķi jau ir atstājuši Eiropu - Sarma Eiropas robežu šķērsojusi 2.oktobrī, kad nonāca Bosfora jūras šauruma pretējā krastā, bet Upene Turcijas Āzijas pusē ieradusies 4.oktobrī.

Pārējās trīs stārķu mātītes esot lēnākas - Zuze lidinās pār Turcijas un Grieķijas robežupi, feja netālu no Serbijas, savukārt viskūtrākā ir Meija, kas varētu būt vistālāk uz rietumiem aizlidojušais melnais stārķis. Šī stārķu mātīte pēdējās dienās ganās pa Sisčanu zivju dīķiem Horvātijā.

Goris ir autentisks melnā stārķa nosaukums latviešu valodā. Projekts ir radīts, lai izsekotu putnu migrācijas ceļus un noskaidrotu to mirstības cēloņus. Iepriekšējos gados izsekošana beidzās neveiksmīgi - vairāki melnie stārķi gāja bojā ceļā uz pārziemošanas vietām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu