Igaunija nav izmantojusi iespēju aizliegt ĢMO kukurūzas audzēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Igaunija nav izmantojusi iespēju aizliegt ģenētiski modificētas kukurūzas audzēšanu, ziņo Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Pagājušajā nedēļā, kad 19 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis iesniedza pieteikumus par ģenētiski modificētas kukurūzas audzēšanas ierobežošanu vai aizliegšanu savā teritorijā, Igaunijas nebija to vidū. Igaunijas Vides ministrijas Dabas aizsardzības departamenta vecākais speciālists Tūli Levandi norādīja, ka valsts iniciatīvai nepievienojās, jo audzēt vienīgo ģenētiski modificēto kukurūzu, kuras audzēšana sākta, Igaunijā nav ne praktiski, ne ienesīgi.

Levandi atzīmēja, ka tās dalībvalstis, kuras sevi pasludinājušas par brīvām no ģenētiski modificētiem organismiem, ir atbrīvojušās tikai no astoņām ģenētiski modificētās kukurūzas šķirnēm, nevis visiem ģenētiski modificētajiem organismiem.

Levandi uzsvēra, ka Igaunija var aizliegt audzēt šīs kukurūzas šķirnes arī pēc pieteikuma perioda beigām, piemēram, sociālekonomiskās ietekmes, vides vai lauksaimniecības politikas dēļ. Atšķirība ir tā, ka lēmumam šajā gadījumā ir jābūt pamatotam.

ES pašlaik atļāvusi audzēt tikai vienu ģenētiski modificētu kultūraugu - kukurūzu, kas ir izturīga pret Eiropas kukurūzas kaitēkli. Kevandi norādīja, ka Igaunijā šo kukurūzu audzēt nav vajadzības, jo tās kukurūzu Eiropas kukurūzas kaitēklis nebojā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu