Latvijā novērota jauna un Eiropā ļoti reta putnu suga - baltgalvas zilknābis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar Latvijā ir novērota jauna putnu suga - baltgalvas zilknābis jeb stīvastes pīle, liecina informācija portālā «Latvijasputni.lv».

Jauno putnu sugu novērojuši vairāki putnu vērotāji Skrundas novadā, Skrundas zivju dīķos.

Šīs suga ir visai rets viesis Eiropā, jo dabīgās izplatības areāls tam ir Āzija, Kaspijas jūra, stāstīja portāla «Latvijasputni» veidotājs un administrators Kārlis Millers. Viņš šodien atgriezies no Skrundas, kur putnu novērojis. Putns ir pīļu tēviņš, un viņa uzvedība liecina, ka tas, visticamāk, ir savvaļas putns. Pagaidām gan vēl nav zināms, vai putns ir gredzenots, - par to vēl informācija tiek gaidīta no cita novērotāja, kurš redzējis, kā putns paceļas spārnos. Turklāt citu kaimiņvalstu novērojumi liecina, ka šīs pīles drīzāk ir savvaļas putni, nevis izmukuši no nebrīves.

Iespējams, ka pīle Latvijā atlidojusi kopā ar citiem migrējošajiem putniem - brūnkakļiem - un ir tā saucamais maldu viesis.

Ticamākais, ka šeit tā arī neuzturēsies un lidos tālāk uz Eiropas rietumiem. Par to liecinot arī aktīvā barošanās, lai uzņemtu spēkus turpmākam ceļam. Tomēr tikpat labi putns var lidot citā virzienā. «Maldu viesiem kompasi bieži vien ir greizi,» nosmēja Millers.

Šis ir ļoti vērtīgs novērojums, ņemot vērā, ka

Latvijā stīvastes pīle manīta pirmo reizi un visā Eiropā šie putni ir reti viesi.

Baltgalvas zilknābis ir viena no pīļu dzimtas apakšdzimtām. Šiem putniem ir garas un stīvas astu spalvas, kas stāv izslietas gaisā, kad putni atpūšas. Knābis putnam ir salīdzinoši liels un zilganā krāsā.

Parasti šie putni sastopami Eiropas dienvidu daļā, Ziemeļāfrikā un Āzijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu