Arī novembrī gaidāms nokrišņu trūkums; gaisa temperatūra būs virs normas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nokrišņu daudzums novembrī Latvijā joprojām būs mazāks par normu, tomēr nav gaidāms jauns sausākā mēneša rekords. Savukārt gaisa temperatūra būs augstāka nekā parasti, liecina gan Eiropas, gan ASV meteoroloģijas dienestu ilgtermiņa prognozes.

Sagaidāms, ka, līdzīgi kā oktobra beigās, arī lielu novembra daļu Eiropā dominēs anticikloni, kas bloķēs ierasto Atlantijas ciklonu virzību, līdz ar to plašā teritorijā, tostarp Baltijas valstīs, nokrišņu būs maz. Latvijā novembra pirmajā pusē reizēm gaidāms neliels lietus, mēneša otrajā pusē iespējams arī sniegs, un nokrišņu daudzums var nesasniegt pat pusi no normas.

Šā gada oktobris kļuvis par sausāko Latvijas vēsturē, bet novembrī šāds rekords maz iespējams, pirmkārt, tāpēc, ka līdz šim sausākajā rudens beigu mēnesī - 1993.gadā - nokrišņu daudzums valstī vidēji bija tikai seši milimetri, un šāds rekords ir grūti pārspējams. Otrkārt, pašreizējās prognozes rāda, ka novembrī būs nedaudz vairāk nokrišņu nekā oktobrī, kad to vidējais daudzums valstī bija nepilni desmit milimetri.

Lai gan anticikloni novembrī mēdz atnest aukstu laiku, tuvākajā mēnesī Latvija visbiežāk būs to ziemeļu malā, kur dominējošie rietumu vēji nes salīdzinoši siltu un mitru gaisu no Atlantijas okeāna un Baltijas jūras. Līdz ar to mēneša vidējā gaisa temperatūra gaidāma augstāka par normu, kas ir +1,6 grādi.

Kaut arī nokrišņu būs maz, debesis bieži klās pelēki mākoņi, nereti gaidāma migla. Vējš galvenokārt būs lēns, pastiprinoties tikai tajās retajās reizēs, kad pietuvosies kāds ciklons.

Jau ziņots, ka daudzās akās šoruden ir maz ūdens vai tās pilnībā izžuvušas. Upēs un ezeros jau kopš jūnija saglabājas zems ūdens līmenis. Ziemā tas var celties tikai tad, ja nav sala un sniega vietā ir lietus. Ja ziema nebūs izteikti silta un lietaina, nākamā iespēja paaugstināties ūdens līmenim būs pavasarī, sākoties paliem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu