Vēja ātrums Ventspils piekrastē brāzmās sasniedzis 32 m/s

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pirmdienas rītā plkst.7.20 dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās Ventspils ostā sasniedza 32,3 metrus sekundē (m/s), patlaban vējš nedaudz pierimis un tuvākajās stundās kļūs vēl vājāks. Spēcīgais vējš slimnīcai Ventspilī norāvis daļu jumta seguma. Liepājas ostā plkst.6.30 reģistrētas vēja brāzmas līdz 28,3 m/s, citviet pilsētā - līdz 24-25 m/s, savukārt Ventspilī arī tālāk no jūras vēja spēks brāzmās sasniedza 26-28 m/s.

Spēcīgākais vējš šorīt fiksēts Ventspilī, Liepājā un Rucavā. Saldū līdz plkst.6 maksimālais brāzmu ātrums bija 20 metri sekundē. Citur Kurzemē vēja brāzmu ātrums bijis mazāks - līdz 15 metriem sekundē.

Pārējā Latvijā dienvidu vēja maksimālais ātrums brāzmās pirmdienas rītā bija no 10-12 m/s valsts austrumos līdz aptuveni 20 m/s daudzviet Kurzemē, tostarp 14 m/s Rīgas centrā.

Vidzemes jūras piekrastē, Ainažos fiksēti 15 metri sekundē, bet Rīgā līdz plkst.6 vējš pastiprinājies brāzmās līdz 14 metriem sekundē. Citur vēja ātrums bija ap 10-11 metriem sekundē.

Spēcīgais vējš slimnīcai Ventspilī norauj daļu jumta seguma

Ventspilī Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai spēcīgais vējš pirmdienas norāvis daļu jumta seguma vairāk kā 1000 kvadrātmetru platībā un tas nokrita uz automašīnām, nformēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Gribuste.

Automašīnās cilvēki nav atradušies. Gribuste uzsvēras, ka slimnīcas personālam un pacientiem apdraudējums nav un līdz ar to nav nepieciešama evakuācija. Notikuma vietā strādā glābēji.

Kopumā pirmdien līdz plkst.8 glābēji saņēmuši četrus izsaukumus saistībā ar lielā vēja radītajiem postījumiem –

visi izsaukumi saņemti no Ventspils novada, kur trijos gadījumos koki bija pārkrituši pār ceļa braucamo daļu un vienā gadījumā ēkai norauta daļa jumta seguma.

Pēcpusdienā un vakarā pūtīs mērens rietumu, dienvidrietumu vējš, tā ātrums brāzmās valsts lielākajā daļā zem 10 m/s, bet Ziemeļvidzemes piekrastē saglabāsies brāzmas līdz 17 m/s, Kurzemes rietumu piekrastē – līdz 22 m/s.

Sākot no valsts rietumiem, debesis brīžiem skaidrosies.

Daudzviet gaidāms īslaicīgs lietus, krusa un slapjš sniegs, saglabāsies arī pērkona negaisa varbūtība. Plašāka nokrišņu zona būs no rīta Latvijas austrumos.

Gaisa temperatūra būs +2..+7 grādi.

Rīgā starp mākoņiem parādīsies saule, iespējams īslaicīgs lietus. Vējš kļūs nedaudz lēnāks – pūtīs mērens dienvidrietumu vējš. Gaisa temperatūra svārstīsies ap +5 grādiem.

Pēc vētras «Nils» plosīšanās Dānijā, kur tā uz brīdi pārauga orkānā ar brāzmām līdz 46 m/s, naktī uz pirmdienu Zviedrijas dienvidu piekrastē reģistrētas vēja brāzmas līdz 40 m/s. Agrā pirmdienas rītā stiprs vējš ieradās Kurzemē, kur tas tomēr nesasniedza vētras spēku.

Laikapstākļus nosaka aktīvs ciklons «Nils», tā centrs no Zviedrijas pārvietojas uz Somiju. Atmosfēras spiediens Ziemeļkurzemē pazeminājies līdz pat 737 dzīvsudraba staba milimetriem jūras līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu