Vējonis: līderi ir «diezgan tuvu», lai vienotos cīņai pret klimata pārmaiņām

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pasaules valstu līderi ir «diezgan tuvu» tam, lai Parīzē noslēgtu vienošanos cīņai pret klimata pārmaiņām, pirms 21.ANO klimata izmaiņu konferences žurnālistiem teicis Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Prezidents piebildis, ka jebkādam noslēgtajam līgumam vajadzētu būt juridiski saistošam.

Vējonis vēlas, lai konferences dalībnieki neatkārtotu 2009.gada Kopenhāgenā notikušo neveiksmīgo konferenci. «Es ceru, ka Parīzē visu valstu vadītāji apstiprinās šo juridiski saistošo dokumentu,» teica prezidents.

Jautāts par oponentu, tostarp ASV, iebildumiem pret juridiski saistošu vienošanos, Vējonis norādīja, ka, viņaprāt, valstīm konferencē izdosies vienoties.

«Galīgais lēmums tiks pieņemts ap 11., 12.decembri, bet šķiet, ka visas valstis, ieskaitot ASV, saprot, ka ir mērķi, kurus tās vēlas sasniegt tuvākajos gados, un visas valstis samazina emisijas. Tas nozīmē, ka mēs esam diezgan tuvu, lai panāktu vienošanos, un cerams tiks sasniegta jauna Kioto līguma, kas tagad būtu Parīzes līgums, parakstīšana,» teica Vējonis, atsaucoties uz 1997.gada Kioto protokolu, kas noteica siltumnīcefekta gāzu emisiju ierobežojumus industriālajām valstīm.

Kā vēstīts, ASV paziņojusi, ka nepiekritīs jebkāda veida tiesiski saistošiem siltumnīcefekta gāzu izmešu ierobežojumiem, ko paredzēts saskaņot ANO Parīzes klimata konferencē.

Tikmēr Francija un citas Eiropas Savienības valstis vēlas, lai brīvprātīgās izmešu samazināšanas saistības, kuras līdz šim iesniegušas gandrīz 170 valstis, tiktu nostiprinātas tiesiski saistošajā vienošanās daļā.

Konferences galvenais mērķis ir panākt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas, salīdzinot ar pirmsindustriālā laikmeta vidējo temperatūru.

Konferencē piedalās vairāk nekā 100 valstu un valdību vadītāji, tostarp Baraks Obama, Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, Indijas premjerministrs Narendra Modi un Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Vienošanās tiesiski saistošais raksturs ir viens no smagajiem jautājumiem, ko vēl nāksies risināt konferences laikā.

Vienošanās projekts šobrīd neietver tiesiski saistošas emisijas samazināšanas normas un to ievērošanas pārbaudes mehānismus. Tas orientēts uz valstu brīvprātīgām saistībām iegrožot to radīto izmešu daudzumu.

Kritiķi apgalvo, ka šādā formā vienošanās būs bezjēdzīga, kamēr brīvprātīgās pieejas aizstāvji uzstāj, ka vienošanās būšot «politiski saistoša» un tāpēc arī efektīva.

21.ANO klimata izmaiņu konference no šodienas notiek Leburžē, Parīzes pievārtē. Plānots, ka tā ilgs līdz 11.decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu