Fotostāsts: Kā rit dzīve smoga smacētā pilsētā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laikā, kad pasaules līderi sabraukuši uz klimata pārmaiņu sarunām Parīzē, pasaulē visblīvāk apdzīvotās valsts galvaspilsēta smok zem bieza smoga cepures. Pekinā ir spēkā oranžais piesārņojuma brīdinājums un iedzīvotājiem ieteikts palikt iekštelpās, raksta «Reuters».

Lai veicinātu smoga izklīšanu, Pekinā slēgti daudzi autoceļi un uz laiku apturēta celtniecība.

Ķīnas Vides aizsardzības ministrija paziņojusi, ka smacējošo piesārņojuma koncentrāciju izraisījuši «nelabvēlīgi laika apstākļi». Ķīnas ziemeļos emisiju līmenis krasi aug ziemā, kad tiek iedarbinātas apkures sistēmas. Bet lēnais vējš nespēj piesārņoto gaisu izkliedēt pietiekami ātri.

Pilsēta ar 20 miljoniem iedzīvotāju

Pekinā, pilsētā, kurā mīt vairāk nekā 20 miljoni iedzīvotāju, gaisa kvalitātes indekss dažās pilsētas daļās pieaudzis līdz 500, kas ir visaugstākais iespējamais līmenis. Kad gaisa kvalitātes indekss pārsniedz 300, Pekinas iedzīvotāji tiek instruēti iespēju robežās palikt iekštelpās.

Kaitīgo vielu augstā koncentrācija gaisā labi ilustrē Ķīnas valdības izaicinājumus cīnīties ar piesārņojumu, ko izraisa ogļu dedzināšana.

Pekinas iedzīvotāji atzīst, ka elpot kļuvis grūti.

«Šādos laika apstākļos labi var redzēt, ka Pekina pilnībā atrodas smoga apvalkā. Un katrs elpas vilciens, īpaši no rītiem, kad ceļaties, liek justies slikti,» saka 26 gadus vecs arhitekts Zangs Hengs.

Pekinas Vides aizsardzības birojs paziņojusi, ka rūpnīcas instruētas un lūgtas ierobežot vai pārtraukt ražošanu. Tāpat apturēti būvniecības darbi pilsētā.

Piesārņojuma mākonis Spānijas teritorijas platībā

Ķīnas par vidi atbildīgā ministrija informējusi, ka spēcīgs piesārņojums patlaban skar 23 Ķīnas pilsētas 530 000 kvadrātkilometru platībā, - tā ir teritorija, kas platības ziņā pielīdzināma Spānijai. Ķīna lielas cerības patlaban saista ar laika apstākļu maiņu un aukstās gaisa frontes ierašanos, kas varētu notikt ap 2. decembri.

Ķīna pērn pēc sistemātiska smoga problēmas saasināšanās publiski pieteica piesārņojumam karu. Varas iestādes solīja ierobežot ogļu patēriņu un samazināt piesārņojošo rūpnīcu jaudu. Tomēr atbildīgie vides iestāžu darbinieki atzīst, ka valstij diez vai izdosies sasniegt valsts noteiktos gaisa kvalitātes standartus ātrāk kā līdz 2030. gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu