Lietuvas Galotņu taka izpelnījusies ANO Pasaules tūrisma organizācijas godalgu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Lietuvas Anīkšču reģionālajā parkā pērnvasar atklātā Galotņu taka, ko jau apmeklējuši arī daudzi latviešu tūristi, šonedēļ izpelnījusies starptautisku atzinību - ANO Pasaules tūrisma organizācijas tūrisma izcilības un inovāciju godalgu, vēsta «Grynas.lt».

Galotņu taka ieguvusi pirmo vietu tūrisma biznesa inovāciju kategorijā, apsteidzot pārējos finālistus no Brazīlijas, Indonēzijas, Spānijas un Šveices.

Kopumā konkursam bija iesniegti 109 pieteikumi no 50 pasaules valstīm. Finālā iekļuva 15 projekti. Apbalvošanas ceremonija notika Madridē, starptautiskās tūrisma izstādes FITUR laikā. Godalgas pasniegtas četrās kategorijās.

Anīkšču reģionālā parka Galotņu taka ir pirmais šāda veida objekts ne tikai Lietuvā un Baltijā, bet visā Austrumeiropā. Taka 300 metru garumā un vairāk nekā 20 metru augstumā vijas starp koku galotnēm, vedot 36 metrus augstā skatu tornī, kas pielīdzināms divpadsmitstāvu mājai.

Tornī, kura fasādes pēc arhitektu ieceres atgādina rakstainu aukštaišu jostu, ceļotāji var uzbraukt arī ar liftu. No augšas viņiem paveras plašs skats uz Anīkšču silu, Šventojas upes gleznainajiem līkumiem un tālām mežu galotnēm viņa krasta līdzenumos. Taku var apmeklēt visu gadu.

Mežam, kurā izbūvēta Galotņu taka, Lietuvas kultūrā ir simboliska vērtība - tas apdziedāts XIX gadsimta vidus lietuviešu dzejnieka Antana Baranauska poēmā «Anīkšču sils», kas joprojām nav zaudējusi aktualitāti arī ar savu ekoloģisko vēstījumu. Turpat netālu var apskatīt Lietuvas slavenāko un pēc lieluma otro laukakmeni, kas pazīstams ar nosaukumu Puntuks. Dižakmenī iekalts bareljefs ar leģendāro lietuviešu lidotāju Stepona Darjus un Staša Ģirēna profiliem.

Projekta idejas autors un īstenotājs bija Lietuvas Vides ministrijas Aizsargājamo teritoriju dienests, daudz darba tajā ieguldījuši arī reģionālā parka speciālisti.

Galotņu takas ierīkošana izmaksājusi aptuveni 2,7 miljonus eiro un finansēta par Eiropas Savienības fondu līdzekļiem un daļēji arī par Lietuvas valsts budžeta naudu. Unikālās būves konstrukcijās izmantots gandrīz 395 tonnu metāla un pusotra tūkstoša kubikmetru betona.

Taka atklāta pagājušā gada augustā, un līdz gada beigām to bija apmeklējuši jau vairāk nekā 100 000 cilvēki. Madrides gadatirgū konkursa finālistiem bija iespēja īpaši prezentēt savus projektus, vairojot to atpazīstamību pasaulē, un tas ļauj cerēt uz vēl lielāku ciemiņu pieplūdumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu