Šogad pārbaudēm LIC jau nodotas pirmās ērces

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagaidām ērču aktivitātes sezona Latvijā nav sākusies, kaut arī niecīgs aktīvo ērču skaits atrodams, īpaši saulainās vietās, jo mežos un pļavās sniegs saglabājies tikai daļēji, pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Februārī tika apsekotas monitoringa vietas, kur ērču blīvums to aktivitātes sezonas laikā parasti ir augsts, un tika konstatēts, ka

vidējais ērču blīvums vēl ir ļoti zems

– viena ērce uz aptuveni 6 kilometriem. Ērču aktivitāte pagaidām ir niecīga, jo dienas temperatūra nav bijusi stabili virs nulles ilgāku laiku, gan arī ērču sezonālā bioloģiskā ritma dēļ. Tādēļ,

uzturoties dabā, ērču piesūkšanās iespēja, kaut arī neliela, tomēr pastāv, norāda speciālisti.

Kā pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) vadītāja Baiba Rozentāle,

līdz šim brīdim centra laboratorijā pārbaudītas trīs ērces.

Pirmā ērce pārbaudei nodota jau 13.janvārī. Tās gan nav bijušas piesūkušās cilvēkiem, bet gan uz centru atgādātas ar starpnieku palīdzību. Tāpat noskaidrots, ka

šīs ērces nebija inficētas.

Tomēr

vakar LIC ieradusies kāda sieviete, kura atnesusi ērci, kuru pati no sevis noņēmusi.

Visticamāk, uz sievietes apģērba ērce nonākusi laikā, kad viņa mežā lauzusi zarus, kurus pēc tam nolikusi turpat zemē. Kā skaidroja Rozentāle, ērces nevar uzlīst augstāk par metru un no kokiem zemē tās nekrīt, tomēr, ja zemē šī ērce atradās, viņa uz zariem varēja uzlīst. Pagaidām nav zināms, vai šī ērce bija inficēta ar kādu slimību.

Rozentāle arī piebilda, ka šobrīd ērces jau ir pamodušās, jo gaisa temperatūra ir lielāka nekā 0 grādi.

SPKC dati liecina, ka 2014. un 2015.gadā novērots salīdzinoši zems saslimstības līmenis ar ērču encefalītu - 173 un 169 saslimšanas gadījumi, nav reģistrēti letāli gadījumi.

Salīdzinoši 2011.gadā tika reģistrēti 494 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu.

2014.gadā tika reģistrēti 469 Laimas slimības gadījumi, un 2015.gadā – 495. Savukārt 2011.gadā tika reģistrēti 866 gadījumi.

Pēc SPKC vēstītā, lai izsargātos no ērču encefalīta,

būtiskākais profilakses pasākums ir savlaicīga vakcinācija.

Vakcinācija īpaši nepieciešama personām, kuras regulāri apmeklē mežus un krūmājus, kā arī tūristiem, kuri apmeklē rajonus ar augstu ērču aktivitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu