Arktiskās gaisa masas nedēļas nogalē graudaugu sējumiem nekaitēs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Arktiskās gaisa masas, kas tuvākajās dienās ieplūdīs Latvijā, sējumiem, visticamāk, nekaitēs, prognozēja aptaujātie lauksaimnieku pārstāvji.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis aģentūrai BNS teica, ka sals varētu nedaudz apskādēt jaunās lapas rapšiem, taču gaisa temperatūra nebūs tik zema, lai būtiski kaitētu graudaugiem. «Augi vēl nav līdz galam atmodušies. Vizuāli tie var ciest, bet, kad parādīsies siltās dienas, to augšana turpināsies. Es domāju, ka viss būs kārtībā,» viņš sacīja.

Tāpat Balodis norādīja, ka Kurzemē un Zemgalē agrākajām kviešu un rudzu šķirnēm ir atsākusies veģetācija un vietām lauksaimnieki augus ir arī minimāli mēslojuši, savukārt Vidzemē vēl ir sniegs.

Viņš arī sacīja, ka šī ziema ir aizvadīta salīdzinoši labvēlīgi un lauksaimniekiem būs jāpārsēj vien neliela daļa sējumu. «Vidzemē, kad sals beigsies un būs siltāks laiks, varēs redzēt, kuri augi ataugs un kuri ne. Tad arī varēs pieņemt lēmumu, cik daudz ir jāpārsēj,» teica Balodis.

Arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «Latraps» ģenerāldirektors Edgars Ruža aģentūrai BNS prognozēja, ka sinoptiķu solītās arktiskās gaisa masas sējumus būtiski neapdraudēs, jo par spīti tam, ka veģetācija ir atsākusies, -7 līdz -8 grādi nav tik zema gaisa temperatūra, lai nodarītu būtisku kaitējumu.

Viņš piebilda, ka Latgalē un Vidzemē, kur janvāra sākumā bija stiprāks kailsals, daļa rudenī nesavlaicīgi iesēto rapšu un ziemas kviešu būs jāpārsēj.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka piektdien, 18.martā, Latviju šķērsos plaša aukstā atmosfēras fronte, tādējādi vismaz nedēļu Latvijā ieplūdīs arktiskas gaisa masas. 18.marta naktī gaisa temperatūra Vidzemes ziemeļos pazemināsies līdz -2 grādiem, taču brīvdienās gaisa temperatūra būs vēl zemāka - naktīs gaiss atdzisīs līdz -2..-7 grādiem, vietām austrumos līdz -10 grādiem, kamēr dienās gaisa temperatūra būs -2..+3 grādi.

Līdzīgs gaisa temperatūras režīms saglabāsies vismaz līdz nākamās nedēļas vidum - Vidzemē un Latgalē valdīs stabils sals, naktīs vietām līdz -10 grādiem, bet Kurzemē un Zemgalē dienās gaisa temperatūra pakāpsies dažus grādus virs nulles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu