Brīdina par ērču aktivitātes pieaugumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veiktās pārbaudes liecina, ka sācies ērču aktivitātes pieaugums, informēja SPKC.

Ērču monitoringa vietās Rīgas un Latgales reģionā to

aktivitāte, salīdzinot ar iepriekšējā gada pavasarī novēroto, pieaugusi aptuveni divas reizes, atsevišķās vietās sasniedzot aptuveni 53 ērces uz vienu kilometru.

Iesākusies arī nepieaugušo ērču aktivitāte, un tās ir grūti pamanāmas to niecīgā izmēra dēļ, tomēr var pārnest infekcijas slimību ierosinātājus.

20 min pastaiga pa Kadagas mežiem! Šis ērču bariņš nolasīts no vira biksēm, no suniem tikai viena!!! Šogad ērces ir ka vel nekad !!!Posted by Linda Priedīte on Saturday, April 2, 2016

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai pret ērču encefalītu, tāpēc, lai neinficētos ar Laimas boreliozi jeb «Laimas slimību» un ērlihiozi, d

odoties brīvā dabā, ieteicams nēsāt pielāgotu apģērbu,

proti, ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem potīšu augstumā, tādēļ,

pat uz īsu brīdi iebrienot zālē, jānodrošinās, lai ērce nevarētu pakļūt zem apģērba.

Tāpat

ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas,

lai pēc iespējas ātrāk tās varētu notraukt. Papildus vēlams izmantot arī kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus ērču atbaidīšanai, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots.

SPKC atgādina, ka valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu notiek 26 Latvijas novados, kur pēdējo piecu gadu laikā konstatēta augstākā saslimstība ar ērču encefalītu.

Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas drīzāk. Tās noņemšanu vislabāk uzticēt ārstniecības personai,

tomēr gadījumos, kad tas nav iespējams, ieteicams pirms ērces izvilkšanas ar spirtu vai degvīnu dezinficēt vietu, kur tā piesūkusies, ar pinceti satvert ērci pēc iespējas tuvāk snuķītim un, cenšoties nesaspiest, to lēni izvilkt.

Lai mazinātu inficēšanās risku ērces izņemšanas laikā, jo uz rokām var būt mikroskopiski ievainojumi, vēlams uzvilkt gumijas cimdus.

SPKC dati liecina, ka 2014. un 2015.gadā novērota zema saslimstība ar ērču encefalītu - attiecīgi 173 un 169 saslimšanas gadījumi.

Šogad SPKC reģistrēti divi ērču encefalīta gadījumi, četri Laimas slimības gadījumi un trīs ērlihiozes gadījumi, tomēr vairums cilvēku inficējušies un saslimuši pagājušā gada nogalē, nevis šogad.

Saslimstības samazinājumu ar ērču encefalītu un Laimas slimību pēdējos gados varēja būt saistīts ar pēdējos divus gadus reģistrēto nelielo ērču aktivitāti un regulāru ērču pārnesto slimību profilakses pasākumu reklāmu masu informācijas līdzekļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu