«Ziedot.lv» un veterinārārsti sāk ziedojumu vākšanu, lai izpētītu suņu saslimšanas cēloņus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Ziedot.lv», atsaucoties Latvijas Veterinārārstu biedrības lūgumam, sākusi ziedojumu vākšanu par suņu saslimšanas cēloņu izpēti, kam nepieciešami ap 30 tūkstošiem eiro, pavēstīja «Ziedot.lv» komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne.

«Suņu saslimšana ir radījusi sabiedrībā trauksmi un vēlmi iesaistīties. Sabiedrība kā nespeciālisti var iesaistīties, palīdzot ziedot neatkarīgam pētījumam, lai noskaidrotu patiesos saslimšanas cēloņus,» komentējusi «Ziedot.lv» vadītāja Rūta Dimanta

Ziedojuma vācēji norāda, ka Latvijas valsts atbildīgās institūcijas ir atteikušās investēt valsts budžeta līdzekļus šīs slimības cēloņu noskaidrošanā, tāpēc turpmāko slimības uzliesmojuma cēloņu noskaidrošanu gatava veikt Latvijas Veterinārārstu biedrības izveidotā «Suņu megaesophagus-polineiropātijas uzliesmojuma izpētes» darba grupa. Pētījumā nepieciešams veikt slimo suņu asiņu, audu un barības izmeklējumus ārvalstu laboratorijās. Pētījuma izmaksas lēšamas 31 212,64 eiro apmērā.

Veterinārārsti uzsver, ka pētījuma rezultāti un slimības cēloņu atrašana ļautu novērst turpmāku suņu saslimšanu un ļautu saprast, kas ir novedis pie šīs retās slimības uzliesmojuma Latvijā. Ne mazāk svarīgi ir Latvijas patērētājiem iegūt pārliecību par drošu pārtiku.

Latvijā pēdējo divu gadu laikā ir apstiprināti vairāk nekā 200 iepriekš reti diagnosticētas slimības gadījumi suņiem. Šai slimībai raksturīga barības vada paplašināšanās un paliekoši nervu traucējumi, kuru dēļ daudzi suņi ir miruši. Līdz šīm pētījumos savāktie dati liecina, ka saslimšanai varētu būt saistība ar barības «DOGO» izbarošanu suņiem, jo vairāk kā 90% no slimajiem suņiem ir baroti ar šo barību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu