Sauļošanās sezona jāsāk piesardzīgi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Saules staru krišanas leņķis patlaban ir tikpat liels kā augusta pirmajā pusē, bet nenosauļota āda ir jutīgāka pret ultravioleto starojumu, tādēļ pavasarī, atrodoties saulē, jāievēro lielāka uzmanība, atgādina ārsti.

Saules ultravioletā radiācija iepriekšējās dienās bija nedaudz zemāka nekā citus gadus šajā laikā, bet sestdien, 30.aprīlī, ultravioletās radiācijas indekss Rucavā pakāpās līdz 4,7, kas ir līdz šim augstākā atzīme šogad, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mērījumi.

Maijā zemi sasniegs arvien lielāks ultravioletais starojums.

Lai izvairītos no apdegumiem, kas ir galvenais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, uzsākot sauļošanās sezonu, sākumā saulē drīkst atrasties tikai pavisam neilgu laiku, vēlāk sauļošanās ilgumu var palielināt.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Pret ultravioleto radiāciju jāsargā ne tikai āda, bet arī acis. Jāņem vērā, ka lētas saulesbrilles, kam nav aizsargfiltra, nodara vairāk ļauna nekā laba, jo tumsā acs zīlīte paplašinās un tajā iekļūst vairāk kaitīgā starojuma. Pie optikas speciālistiem var pārbaudīt, vai saulesbrilles aizsargā pret ultravioleto radiāciju.

Vienlaikus jāatceras, ka saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas cilvēkam nepieciešamais D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru.

Pirms sauļošanās sezonas uzsākšanas vēlams konsultēties ar ārstu - dermatologu, onkologu vai ģimenes ārstu.

Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā vai dienvidu zemēs, kur ultravioletais starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā.

Sauļošanās sezonu vēlams uzsākt pēc iespējas agrāk, kamēr ultravioletā radiācija nav sasniegusi gada augstāko līmeni. Latvijā saules starojums visintensīvākais ir jūnijā un jūlija pirmajā pusē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu