Ultravioletās radiācijas indekss turpina kāpt

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Katrā no pēdējām trim dienām Latvijā sasniegta līdz šim augstākā Saules ultravioletās radiācijas indeksa vērtība šajā gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Oficiālie mērījumi tiek veikti tikai Rucavā. Aprīļa pēdējā dienā ultravioletās radiācijas indekss Rucavā pakāpās līdz 4,7, 1.maijā - līdz 5,1, 2.maijā - līdz 5,2 vienībām.

Lielākais ultravioletais starojums zemi sasniedz dienas vidū - no plkst.12 līdz 15. Cilvēki ar īpaši jutīgu ādu, ja netiek ievērota nekāda piesardzība, saulē var apdegt pat 20 minūšu laikā. Ieteicams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu.

Jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioletos starus, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem. Arī gubu mākoņi, kas neaizsedz Sauli, palielina saņemtās ultravioletās radiācijas devu.

Ultravioletā starojuma intensitāte aprīļa otrajā pusē Latvijā bija nedaudz zemāka nekā ierasts, bet līdz ar silta laika iestāšanos tā līdzinās citu gadu rādītājiem.

Sagaidāms, ka šīs nedēļas otrajā pusē un nākamnedēļ nedaudz saruks ozona daudzums stratosfērā, līdz ar to ultravioletās radiācijas indekss pieaugs tālāk.

Jau ziņots, ka Saules staru krišanas leņķis patlaban ir tikpat liels kā augusta sākumā, bet nenosauļota āda ir jutīgāka pret ultravioleto starojumu, tādēļ pavasarī, atrodoties saulē, jāievēro lielāka uzmanība, atgādina ārsti.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Pirms sauļošanās sezonas uzsākšanas vēlams konsultēties ar ārstu - dermatologu, onkologu vai ģimenes ārstu. Sauļošanās sezonu vēlams sākt pēc iespējas agrāk, kamēr ultravioletā radiācija nav sasniegusi gada augstāko līmeni. Latvijā saules starojums visintensīvākais ir jūnijā un jūlija pirmajā pusē.

Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā un dienvidu zemēs, kur ultravioletais starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu