Rucavā reģistrēts līdz šim augstākais ultravioletais starojums šogad

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Ceturtdien Rucavā, izklīstot mākoņiem, ultravioletās radiācijas indeksa maksimālā vērtība sasniedza 7,3 punktus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Tas ir maijam neraksturīgi liels rādītājs, kas skaidrojams ar dzidru gaisu un mākoņu izraisītu atstarojumu; tas neliecina par strauju kopējās radiācijas pieaugumu.

Iepriekšējā augstākā ultravioletās radiācijas indeksa vērtība bija 6,2 punkti 23.maijā. Rucava ir vienīgā vieta Latvijā, kur valsts veic šādus mērījumus.

Ozona daudzums stratosfērā - viens no faktoriem, kas ietekmē zemi sasniegušā ultravioletā starojuma intensitāti, - patlaban ir pat augstāks nekā ierasts. Tuvākajās dienās ozona koncentrācija samazināsies, tādēļ zemi sasniegs intensīvāka ultravioletā radiācija, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes dati.

Lielākā ultravioletā radiācija Latvijā ik gadu ir jūnijā un jūlija pirmajā pusē.

No plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Cilvēki ar jutīgu ādu dienas vidū saulē var apdegt 15 minūtēs. Lietojot aizsargkrēmu, saulē var atrasties ilgāk.

Saulainajās dienās vēlams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu