«Latvijas Valsts meži» šajā sezonā iestādījuši vairāk nekā 20 miljonus koku stādu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šogad AS «Latvijas Valsts meži» (LVM) apsaimniekotajos mežos patlaban atjaunota jau gandrīz visa pavasara sezonā plānotā meža platība, iestādot vairāk nekā 20 miljonus augstvērtīgu koku stādu, informēja LVM pārstāvji.

Kā norāda LVM Meža atjaunošanas un kopšanas vadītāja Dace Ozola, līdz 23.maijam iestādīti apmēram 7100 hektāri meža. Līdz šim 3800 hektāru platībā iestādītas priedes, 2700 hektāros - egles, 476 hektāru platībā - bērzi, 59 hektāros - ozoli un melnalkšņi.

«Galvenokārt tiek stādītas priedes un egles. Valsts pārziņā jau vēsturiski vairāk ir to mežu, kuros aug skuju koki, turklāt ar šīm sugām daudz strādāts tieši selekcijas ziņā, tās ātrāk aug un dod lielāku mežaudzes krājas pieaugumu uz hektāru. Bērzi tiek stādīti mazāk, jo tie ļoti labi atjaunojas dabiski. Taču ne visas platības tiek atjaunotas ar kokaudzētavās augušiem koku stādiem, valsts mežos noteikts platību skaits tiek atvēlēts dabiskai atjaunošanai,» norādīja Ozola.

Meža atjaunošanai izmanto gan ietvarstādus, gan kailsakņu stādus ar uzlaboto sakņu sistēmu, kas «LVM Sēklu un stādu» kokaudzētavās tiek audzēti no sēklu plantācijās iegūtām sēklām. Savlaicīgi veikta plānošana ļauj kokaudzētavām izaudzēt nepieciešamo sugu stādus un nodrošināt to apjomu.

Galvenokārt jaunie kociņu stādi nonāk izcirtumos, bet nelielā apjomā tie tiek stādīti teritorijās, kur nepieciešams papildināt iepriekšējo gadu stādījumus, kas cietuši no salnām, slimībām, kukaiņu vai pārnadžu bojājumiem, kā arī meža platībās, kas dabiski nav pilnībā atjaunojušās.

Kā ziņots, LVM apgrozījums pērn sasniedza 275,1 miljonu eiro, bet peļņa bija 75,45 miljoni eiro, liecina «Firmas.lv» dati. Tikmēr 2013.gadā kompānijas apgrozījums bija 259,8 miljoni eiro, bet peļņa - 60,49 miljoni eiro.

LVM pieder 1,63 miljoni hektāru apsaimniekotas valsts mežu zemes, tajā skaitā 1,60 miljoni hektāru meža zemes, no kuras 1,41 miljons hektāru ir mežs. Kā dabas aizsardzības teritorijas tiek apsaimniekoti 0,32 miljoni hektāru jeb 20% no LVM valdījumā esošās zemes kopplatības. Galvenais uzņēmuma produkts ir kokmateriāli, katru gadu piedāvājot tirgū aptuveni piecus līdz septiņus miljonus kubikmetru koksnes. 100% uzņēmuma akciju pieder valstij, un to turētāja ir Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu