Fotostāsts: Kā nelegālie zeltrači iznīcina Amazones mūžamežus un dabu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/REUTERS/LETA

Peru vairākās valsts daļās izsludinājusi 60 dienu ārkārtas stāvokli, lai tiktu galā ar bīstamo dzīvsudraba piesārņojumu, ko radījusi nelegālā zelta ieguve Amazones mūžamežu reģionos. Nelegāļu uzdarbošanās rezultātā lielās platībās atstāta piesārņota zeme un izcirsti meži.

Eksperti skaidro, ka nelegālie zelta ieguvēji dzīvsudrabu izmanto, lai ekstrahētu upēs esošo zeltu. Peru zelta ieguves jomā ir līdere Latīņamerikas valstu vidū.

Toksiskais dzīvsudrabs konstatēts ne vien ūdeņos, kur to izgāzuši nelegālie zeltrači, bet arī gaisā, zivīs un dzīvniekos. Un ir aizdomas, ka piesārņojums varētu būt skāris desmitiem tūkstošus iedzīvotāju. Eksperti konstatējuši, ka toksiskā metāla līmenis līdz šim pārbaudīto cilvēku organismā pārsniedz pieļaujamās normas.

Aplēsts, ka zelta meklētāji Amazones reģiona upēs ik gadu izgāž 40 000 kilogramu dzīvsudraba.

Ārkārtas stāvoklis izsludināts 11 pilsētās Madrededjosas reģionā pie Brazīlijas robežas.

Saindēšanās ar dzīvsudrabu izraisa hroniskas nieru un neiroloģiskas slimības. Tā ir sevišķi kaitīga bērniem un grūtniecēm.

Aplēses liecina, ka 15% Peru iegūtā zelta ir nelegāla izcelsme.

Nelegālās zelta ieguves dēļ lielās platībās tiek izcirsti arī Amazones mūžameži. Zelta tīkotāju darbību rezultātā Madrededjosas reģionā vien iznīcināti vairāk nekā 100 000 hektāri lietusmežu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu