Aicina būt uzmanīgiem gaidāmajā karstuma vilnī

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Maija pēdējās dienās Latvijā gaidāms karstuma vilnis, un mediķi aicina ievērot piesardzību.

Atbilstoši jaunākajai sinoptiķu prognozei svētdien gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +23..+28 grādiem, pirmdien un otrdien – līdz +25..+29 grādiem. Karstumu nedaudz mazinās mērens austrumu, ziemeļaustrumu vējš, tā ietekmē vēsāks laiks saglabāsies Rīgas jūras līča rietumu piekrastē – no Jūrmalas līdz Kolkai gaisa temperatūra pēcpusdienās būs +19..+24 grādi.

Karstajās dienās mākoņi tikai brīžiem aizsegs sauli, vietām īslaicīgi līs un dārdēs pērkons. Jūnija sākumā gaisa temperatūra pazemināsies.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi aicina iedzīvotājus ievērot piesardzību, lai izvairītos no pārkaršanas un saules dūriena.

Vēlams valkāt galvassegu un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes - ieteicams no kokvilnas vai lina auduma. Jādzer daudz ūdens, nedrīkst lietot alkoholu, jāizvairās arī no stipras kafijas, tējas un dzērieniem ar lielu cukura daudzumu.

Izdzertā šķidruma daudzums jāpalielina pirms sākušas mocīt slāpes. Jāizvairās no ilgstošas fiziskas piepūles saulē, kā arī karstās telpās. Ja uz ielas kļūst pārāk karsti, atvēsinājums jāmeklē veikalos, kafejnīcās un citās telpās ar kondicionēšanas iekārtām.

Karstajās dienās riskam īpaši pakļauti ir gados vecāki cilvēki, mazi bērni, slimnieki, kas piesaistīti pie gultas, kā arī cilvēki, kas slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām, garīgās veselības traucējumiem, lieto noteiktus medikamentus vai veic fiziskas aktivitātes.

Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnu vienu pašu mašīnā. Vecākiem arī jāatceras, ka mazuļa ratiņi var pārvērsties par «siltumnīcu» un bērns, nopietni pārkarstot, var iet bojā.

Ja cilvēks ir pārkarsis, cietušais jānovieto vēsākā vietā vai ēnā pusguļus, jāatģērbj, ar vēsu ūdeni jāmitrina cietušā piere, kakls un krūtis, jādod dzert vēsu ūdeni un jāvēdina, radot gaisa plūsmu.

Sakarsis cilvēks nedrīkst mesties aukstā ūdenī - tajā jāieiet pakāpeniski.

Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika jāzvana pa konsultatīvo tālruni 66016001. Ja veselības stāvoklis pasliktinās un parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji vai samaņas zudums, jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam pa tālruni 113.

Jāparūpējas arī par dzīvniekiem, kuriem jānodrošina piekļuve ēnainai vietai un tīram ūdenim.

Jau ziņots, ka patlaban ir augsta ultravioletā radiācija, kas turpmākajās nedēļās kļūs vēl lielāka. Laikā no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši atrasties saulē. Cilvēki ar jutīgu ādu dienas vidū saulē var apdegt 15 minūtēs. Lietojot aizsargkrēmu, saulē var atrasties ilgāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu