Sarūkot ozona slānim, tuvākajās dienās palielināsies ultravioletā radiācija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien Latvijā reģistrēta līdz šim lielākā ultravioletā radiācija šajā gadā, un tuvākajās dienās tā vēl pieaugs, jo saruks ozona slānis, brīdina sinoptiķi.

Lai gan ultravioletās radiācijas indeksa (UVI) maksimālā atzīme svētdien Rucavā nesasniedza tik lielu vērtību kā ceturtdien un piektdien, kopējais ultravioletās radiācijas daudzums bija lielāks. UVI maksimālais rādījums svētdien bija 6,4 punkti un aptuveni tikpat liels bija stundas vidējais UVI.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datiem ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas svētdien ir aptuveni 330 Dobsona vienību, bet otrdien prognozēta tā samazināšanās līdz 300 Dobsona vienībām. Līdz ar to ultravioletā radiācija sasniegs vienu no augstākajiem līmeņiem novērojumu vēsturē.

UVI rekords Rucavā, kas ir vienīgā vieta, kur Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs veic ultravioletā starojuma mērījumus, ir 7,9 punkti pagājušā gada 2.jūlijā. UVI stundas vidējās vērtības rekords ir 7,4 punkti pērnā gada 3.jūlijā.

Visintensīvākais ultravioletais starojums ir dienas vidū – laikā no plkst.12 līdz 15. Šajā periodā cilvēki ar jutīgu ādu saulē var apdegt 10-15 minūtēs. Lietojot aizsargkrēmu, saulē var atrasties ilgāk. No kaitīgā starojuma sevi var pasargāt, nēsājot galvassegu, saulesbrilles ar ultravioleto staru filtru un apģērbu, kas nosedz arī rokas un kājas.

Jāņem arī vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioleto radiāciju, tādēļ ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām. No saules ietekmes īpaši jāsargā bērni. Ļoti jāuzmanās arī cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu