Labots visas Latvijas 31.maija karstuma rekords

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Otrdienas pēcpusdienā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Ventspils novērojumu stacijā, kas atrodas ostas teritorijā, termometra stabiņš sasniedza +31 grāda atzīmi.

Tas ir jauns 31.maija karstuma rekords visas valsts mērogā. Iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas šajā datumā reģistrēta Latvijā, bija +30,4 grādi 1979.gadā Daugavpilī. Savukārt iepriekšējais 31.maija rekords Ventspilī bija +29,4 grādi 2011.gadā.

Ventspils ostā veiktos gaisa temperatūras mērījumus ietekmē pilsētvide. Pūšot austrumu vējam, Ventspils pilsētā uzkarsušais gaiss tiek aiznests uz ostu, kur tuvējās ēkas, akmeņi un laukumi gaisu sakarsē vēl vairāk.

Ventspils lidostā, kā arī «Latvenergo» Ventspils meteostacijā gaisa temperatūra otrdien sasniedza +28 grādus.

Atbilstoši lidostu un «Latvenergo» datiem gaisa temperatūra Ventspilī gan pirmdien, gan otrdien bija tāda pati vai par vienu grādu augstāka nekā Liepājā.

Taču saskaņā ar LVĢMC datiem gaisa temperatūra Ventspilī otrdien bija par 3,3 grādiem augstāka nekā Liepājā. LVĢMC Liepājas novērojumu stacija atrodas Nīcas novadā pie Liepājas pilsētas dienvidu robežas, kur austrumu vējš nes nedaudz vēsāku gaisu no Liepājas ezera.

Valsts lielākajā daļā gaiss otrdien sakarsa līdz +26..+29 grādiem, tostarp līdz +28 grādiem Rīgā. Vēsāk bija Rīgas jūras līča rietumu piekrastē, kur gaisa temperatūra pakāpās līdz +22..+25 grādiem.

31.maija karstuma rekords otrdien labots arī Ainažos, kur maksimālā gaisa temperatūra bija +28,3 grādi; iepriekšējais rekords +27,3 grādi 2011.gadā. Arī Priekuļos termometra stabiņš pakāpās līdz +28,3 grādiem, par trim grāda desmitdaļām pārspējot 1995.gada rekordu. Zosēnos atkārtoti sasniegta +27,5 grādu atzīme, kas pirmo reizi reģistrēta 1979.gadā.

Karstajā laikā mediķi aicina ievērot piesardzību

Saistībā ar pēdējās dienās valdošo karstumu mediķi aicina cilvēkus ievērot piesardzību, lai izvairītos no pārkaršanas vai saules un karstuma dūrieniem.

Karstajā laikā īpašam riskam pakļauti gados vecāki cilvēki, mazi bērni un zīdaiņi, kā arī cilvēki ar hroniskām saslimšanām,

īpaši ar elpceļu vai sirds un asinsvadu slimībām.

Īpaši bīstama atrašanās karstā saulē ir maziem bērniem - viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Uzturoties ārā, bērnam jāliek galvā cepurīte vai jāsien lakatiņš. Āda no saules jāpasargā ar saules aizsargkrēmu un jāseko līdzi, lai bērns regulāri padzertos. Mediķi īpaši uzsver, ka nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnu vienu pašu mašīnā. Tāpat automašīnās nedrīkst atstāt mājdzīvniekus.

Karstajā laikā ieteicams uzturēties labi vēdināmās telpās un izvairīties no uzturēšanās atklātā saulē vai darba ārā

laika posmā no plkst.11 līdz plkst.15, kad karstums ir visintensīvākais.

Ja gadījumā jādodas ārā, mediķi aicina vilkt cepuri un gaišas, vieglas drēbes, kā arī līdzi ņemt pietiekami daudz ūdens.

Jāievēro piesardzība, lietojot pārtikas produktus, kas ātri bojājas. Piena, gaļas un zivju izstrādājumi, olas un dažādi iepriekš sagatavoti produkti vai pusfabrikāti nepareizas uzglabāšanas gadījumā var kļūt veselībai bīstami un izraisīt saslimšanu.

Būtiski atcerēties, ka pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet peldēties aukstā ūdenī.

Ja parādās tādi simptomi kā ķermeņa trīcēšana, drebuļi, paaugstināta ķermeņa temperatūra, vemšana, apziņas traucējumi vai samaņas zudums, steidzami jāvēršas pēc palīdzības un jāzvana neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai pa tālruni 113.

Šī brīža prognozes liecina, ka karsts laiks varētu saglabāties līdz nedēļas nogalei, kad Latvijā ieplūdīs vēsākas gaisa masas

un gaidāma temperatūras samazināšanās. Šīs nedēļas izskaņā un jaunās nedēļas sākumā temperatūra varētu svārstīties no +15 līdz +20 grādiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu