Kazahstānas dziedošie tuksneši: smiltis, kas rada ērģeļu skaņas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Kazahstānas stepju vidienē valsts dienvidaustrumos atrodas smilšu kāpas, kuras apvij neskaitāmas leģendas. Šie smilšu kalni sausā laikā rada dziedošas skaņas, kas atgādina ērģeļu balsis, raksta «Reuters».

150 m augstā un aptuveni trīs kilometrus garā kāpa gadu desmitiem bija apvīta dažādiem mītiem. Kad vēl nebija zināms skaņas rašanās iemesls, ļaudis mēļoja, ka zem šīs kāpas apbedīts dižais mongoļu iekarotājs Čingishans.

Vēlāk pētnieki noskaidroja, ka ērģeļu skaņas rodas sausā laikā, citam pret citu beržoties miljardiem sīko smilšu graudiņu.

Kāpa kļuvusi par vienu no tūristu iecienītākajiem objektiem valstī un atrodas Altinemelas nacionālajā parkā, aptuveni 180 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Kazahstānas komerciālā centra Almati.

Altinemelas parks lepojas arī ar vulkāniskajiem kalniem, retām dzīvnieku sugām un gadu tūkstošiem seniem kapu laukiem, kur atdusas senās klejotāju Saka cilts valdnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu