Kuveitā jauns temperatūras rekords – reģistrēta svelme līdz +54,0 grādiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ceturtdien, 21.jūlijā, Kuveitā reģistrēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +54,0 grādiem. Ja šis mērījums tiks apstiprinās, tas būs jauns absolūtais rekords ne tikai Kuveitā, bet arī pasaulē, izņemot Kalifornijas Nāves ieleju, ziņo uzņēmums «Weather Underground».

Saskaņā ar Pasaules meteoroloģijas organizācijas datiem pasaules karstuma rekords ir +56,7 grādi, kas reģistrēti 1913.gada 10.jūlijā Nāves ielejā, Kalifornijā, ASV. Augstākā gaisa temperatūra, kas reģistrēta ārpus Nāves ielejas, līdz šim bija 2011.gadā Kuveitā fiksētie +53,6 grādi.

Pēdējās dienās rekordaugsta gaisa temperatūra reģistrēta arī citās valstīs Tuvajos Austrumos, tai skaitā jauns nacionālais rekords, +53,4 grādi, ceturtdien sasniegts Irākā.

+54 grādi reģistrēti arī 1942.gada 22.jūnijā Izraēlā, bet Pasaules meteoroloģijas organizācija to nav atzinusi par ticamu rādījumu.

Arī 1913.gadā Nāves ielejā reģistrētais pasaules karstuma rekords tiek apšaubīts, un otrā augstākā gaisa temperatūra šajā vietā ir +54,0 grādi 2013.gada 30.jūnijā.

Līdz 2012.gadam par pasaules karstuma rekordu tika uzskatīti 1922.gada 13.septembrī Lībijas ziemeļu pilsētā Azizijā reģistrētie +58 grādi, bet šis rekords tika anulēts, jo starptautiska izpētes komisija secināja, ka minētajā datumā Lībijā nebija iespējams tik liels karstums un ka novērojumu stacijas darbinieks pieļāvis kļūdu, nolasot termometra rādījumu.

Rekordaugsta gaisa temperatūra Kuveitā un tās kaimiņvalstīs saglabājas arī piektdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu