Saules ultravioletais starojums vēl sasniedz augstu līmeni

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Plāna ozona slāņa dēļ ultravioletās radiācijas intensitāte šīs vasaras beigās sarūk lēnāk nekā citus gadus un vēl sasniedz augstu līmeni, liecina mērījumi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Rucavas novērojumu stacijā ultravioletās radiācijas indekss (UVI) trešdien, 24.augustā, pakāpās līdz 6,2 punktiem.

Dienas garums un saules staru krišanas leņķis sarucis līdz līmenim, kāds bija aprīļa vidū. Tomēr ultravioletais starojums šajās dienās ir augstāks – maksimālais UVI šā gada aprīlī bija 4,7 punkti mēneša pēdējā dienā.

Tiesa, ultravioletais starojums patlaban vairs nav tik augsts kā maijā, jūnijā un jūlijā, kad UVI brīžiem pakāpās virs 7 punktiem. Šā gada 22.jūnijā Rucavā tika reģistrēta augstākā UVI vērtība novērojumu vēsturē – 8,4 punkti.

Sauļošanās visdrošākā veselībai ir septembrī, kad ultravioletais starojums vairs nav augsts un ādu pasargā iepriekšējos mēnešos gūtais iedegums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu