Vasara bijusi nedaudz siltāka un krietni mitrāka nekā ierasts

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

2016.gada kalendārās vasaras vidējā gaisa temperatūra Latvijā kopumā bijusi nedaudz virs normas, savukārt nokrišņu daudzums krietni pārsniedzis vidējos rādītājus, liecina apkopotie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Vasara sākās ar sausumu, tomēr jūnija gaitā aizvien biežāk lija, vietām ļoti stipri, un mēneša kopējais nokrišņu daudzums valstī vidēji sasniedza 102 procentus no normas.

Gaisa temperatūra jūnijā bija svārstīga, vēl mēneša vidū daudzviet bija salnas, savukārt Jāņu brīvdienās Latviju skāra vasaras lielākais karstuma vilnis, gaisa temperatūra pakāpās līdz +33 grādiem. Tika pārspēti daudzi karstuma rekordi, tostarp 25.jūnijā Bauskā, Daugavpilī, Jelgavā un Zosēnos tika labots mēneša maksimālās gaisa temperatūras rekords.

Jūnijs bija relatīvi siltākais vasaras mēnesis – mēneša vidējā gaisa temperatūra pakāpās pusotru grādu virs normas. Absolūtos skaitļos vissiltākais, kā gandrīz katru gadu, bija jūlijs – mēneša vidējā gaisa temperatūra sasniedza +18,1 grādu, kas ir 0,7 grādi virs normas. Turpretī augusta vidējā gaisa temperatūra noslīdēja aptuveni grādu zem daudzu gadu vidējā rādītāja.

Jūlijā un augustā gaisa temperatūra ne reizi nepakāpās virs +30 grādiem, bet lija gandrīz katru dienu. Nokrišņu daudzums jūlijā par 37 procentiem pārsniedza mēneša normu, augustā lija vēl vairāk un nokrišņu daudzums bija aptuveni tikpat liels kā 2014.gadā - tā gada augusts bija piektais mitrākais novērojumu vēsturē.

Vislielākais nokrišņu daudzums – aptuveni 250 milimetru – šā gada augustā reģistrēts Saulkrastu novada Skultes novērojumu stacijā. Otrajā vietā ierindojusies Rūjiena – šeit mēneša nokrišņu summa sasniegusi 232 milimetrus, pārspējot iepriekšējo rekordu, kas fiksēts 1978.gada augustā. Savukārt Latgalē un Dobeles apkaimē augustā lijis trīs līdz četras reizes mazāk nekā Saulkrastu un Rūjienas pusē.

Atbilstoši provizoriskiem datiem šīs vasaras kopējais nokrišņu daudzums par 37 procentiem pārsniedzis normu, savukārt gaisa temperatūra bijusi 0,3 grādus virs 1981.-2010.gada vidējā rādītāja. Šā gada vasara, pateicoties siltam jūnijam un jūlijam, bijusi arī par 0,4 grādiem siltāka nekā 2015.gadā.

Kopš gada sākuma tikai divos mēnešos – janvārī un augustā – gaisa temperatūra Latvijā bijusi zem normas, tāpat tikai divos mēnešos – martā un maijā – nokrišņu daudzums valstī nav pārsniedzis ilggadējo vidējo rādītāju.

«Global Forecast System» prognozes rāda, ka septembrī laikapstākļus bieži noteiks anticiklons, tādēļ rudens pirmais mēnesis Latvijā varētu būt sausāks un siltāks nekā ierasts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu