Noskaidrots, kāpēc upe Krievijā ieguva asinssarkanu krāsu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas metālapstrādes rūpnīca atzinusi, ka Krasnojarskas novada ziemeļos konstatētā Daldikanas upes iekrāsošanās asinssarkanā krāsā notikusi noplūdes rezultātā, raksta «The Guardian».

Metalurģijas milzis «Norilsk Nickel» sākotnēji noliedza noplūdi savā rūpnīcā. «Norilsk Nickel» ir pasaulē lielākais niķeļa un pallādija ražotājs.

Kompānijas paziņojumā teikts, ka avārija notika pēc spēcīgām lietusgāzēm, pārplūstot filtrācijas dambim. Tā rezultātā Daldikanā ieplūdis neattīrīts ūdens.

«Neskatoties uz to, ka īstermiņā upes ūdens mainījis krāsu, šis incidents nerada apdraudējumu cilvēkiem vai upes faunai,» paziņoja uzņēmums.

Tomēr vides aktīvisti uzsver, ka ir vēl par agru spriest par šā incidenta ietekmi uz dabu, jo izmeklēšana vēl nav galā. «Nevar vienkārši pateikt, ka tas nav nekas nopietns. Šobrīd to izmeklē Vides aizsardzības ministrijas komiteja,» saka «Greenpeace» Krievijas nodaļas pārstāvis Aleksejs Kiseļovs.

Kiseļovs skaidro, ka izmeklēt noplūdes sekas un iemeslus ir ļoti grūti, jo rūpnīca atrodas nomaļā vietā un «Norilsk Nickel», kam pieder visa Taimiras pussala, kas atrodas starp Ziemeļu Ledus okeāna Karas un Laptevu jūrām, piekļuvi rūpnīcai kontrolē.

Vietējie iedzīvotāji saistībā ar notikušo kritizē arī medijus, kuri publikācijās notikušo atainoja kā maznozīmīgu faktu. Sākotnēji publiski izskanējis pat apgalvojums, ka upes ūdens krāsas maiņā vainojams māls.

Citi vides aktīvisti vaino «Norilsk Nickel» darbiniekus drošības standartu neievērošanā. «Viņi neuztraucas par piesārņojumu, jo nedzīvo uz pussalas,» saka aktīvists Sidors Čurins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu