Šā gada septembris aizvien ir otrais sausākais novērojumu vēsturē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nokrišņu daudzums šā gada septembrī Latvijā aizvien ir otrais mazākais novērojumu vēsturē, bet mēneša pēdējās trijās dienās gaidāmais lietus situāciju var mainīt, liecina aģentūras BNS apkopotie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati un laika prognozes.

Līdz 24.septembrim valstī vidēji bijis 13 milimetru nokrišņu jeb 18 procentu no normas. Sausākais mēnesis līdz šim bijis Ventspilī, Kolkā un Ainažos, kur nokrišņu summa nav pārsniegusi sešus milimetrus, savukārt visvairāk lijis Rucavā un Gulbenē, kur lietus daudzums sasniedzis 25-27 litrus kvadrātmetrā.

1949.gadā visa mēneša gaitā Latvijas teritorijā vidēji bija tikai deviņi milimetri nokrišņu. Otrais un trešais sausākais septembris piedzīvots 2000. un 2003.gadā, kad mēneša lietus summa valstī vidēji bija attiecīgi 22 un 27 milimetri. Ceturto un piekto vietu ieņem 2008. un 2014.gada septembris ar nokrišņu daudzumu attiecīgi 30 un 32 litri kvadrātmetrā.

Savukārt visvairāk nokrišņu bija 1978. un 1950.gada septembrī – aptuveni 130 milimetru.

Atbilstoši «Global Forecast System» prognozei 25.-27.septembrī anticiklona ietekmē Latvijā būs pārsvarā sauss laiks, bet mēneša pēdējās trijās dienās ciklonu atnestais nokrišņu daudzums Latvijā vidēji var sasniegt 15-20 milimetru, tādējādi šā gada septembris var arī palikt ārpus sausāko septembru pirmā trijnieka vai pat piecinieka.

Jau ziņots, ka šā gada jūlijā un augustā lietus daudzums Latvijā pārsniedza 100 milimetru jeb 100 litru kvadrātmetrā, un tie bija mitrākie mēneši pēdējo divu gadu laikā.

Septembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā saskaņā ar uzņēmuma «WeatherBELL Analytics LLC» apkopoto informāciju līdz šim bijusi pusotru grādu augstāka par normu (1981.-2010.gada vidējo rādītāju).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu