Gvatemalā galvaspilsētas tuvumā izvirdis Uguns vulkāns

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Gvatemalā netālu no valsts galvaspilsētas Gvatemalas otrdien notika slavenā Uguns (Fuego) vulkāna izvirdumi, kuros tika izmesta lava un pelni, paziņoja varas iestādes.

Aktīvajā vulkānā notika «mērenas līdz smagas eksplozijas», teikts Nacionālā seismoloģijas, vulkanoloģijas, meteoroloģijas un hidroloģijas institūta paziņojumā.

Izvirdumu gaitā debesīs tika izmests pelnu stabs, kura augstums sasniedza apmēram 5000 metrus virs jūras līmeņa. Tas pārvietojās vairāk nekā 20 kilometrus uz rietumiem un dienvidrietumiem.

3763 metrus augstais vulkāns atrodas 45 kilometrus uz dienvidrietumiem no Gvatemalas pilsētas. No tā izplūda divas lavas straumes.

Vulkāna izmestie pelni skāra vairākas apdzīvotas vietas tā tuvumā, sevišķi Jepokapas pilsētu.

Institūts ieteica aviācijas iestādēm veikt piesardzības pasākumus lidojumu kontroles jomā.

2015.gada februārī spēcīgā Uguns vulkāna izvirdumā tika izmesti biezi pelnu mākoņi, kuru dēļ varas iestādes uz laiku slēdza galvaspilsētas lidostu. Pelnu mākoņi skāra arī seno koloniālo pilsētu Antigvu.

Gvatemalā ir arī divi citi aktīvi vulkāni – Santjagito valsts rietumos un Pakaja dienvidos tikai 30 kilometrus no galvaspilsētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu