Šonakt Latvijas debesīs, iespējams, būs redzama ziemeļblāzma

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Palielinātas Saules virsmas aktivitātes dēļ šonakt Zemes atmosfērā gaidāma vidēja stipruma magnētiskā vētra, kā rezultātā šonakt daudzviet pasaulē būs novērojama ziemeļblāzma, tajā skaitā, iespējams, tā uzplaiksnīs arī Latvijas debesīs, liecina ASV Nacionālās okeāna un atmosfēras administrācijas informācija.

Paredzams, ka lādēto daļiņu plūsma no Saules turpināsies līdz sestdienai. Šajās dienās pret zemeslodi ir vērsts liels Saules koronārās masas izvirdums, kura aktivitāte nedēļas nogalē samazināsies, liecina prognozes.

Magnētiskā vētra, kas sākusies vakar, jau aizvadītajā naktī daudzviet pasaulē aplaimojusi debesu vērotājus ar krāšņu ziemeļblāzmu.

Tālākā robeža uz dienvidiem, kur šonakt varētu būt redzama ziemeļblāzma, Eiropā ir Dublina Īrijā, Mančestra Anglijā, Hamburga Vācijā, Gdaņska Polijā, Viļņa Lietuvā un Maskava Krievijā, tātad iespējams, ka dejojošās gaismiņas būs redzamas arī debesīs virs Latvijas.

Ziemeļblāzma parasti redzama skaidrās debesīs un pilnīgā tumsā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu