Ķīnas ziemeļos ezers kļuvis sarkans

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sens sālsezers Ķīnas ziemeļu Šanksi provincē daļēji iekrāsojies sarkans, tādējādi kļūstot par populāru tūrisma galamērķi.

Vietējās amatpersonas stāsta, ka ezers katru gadu ap šo laiku kļūst sarkans. Izrādās, sarkano krāsu rada īpaša aļģu suga «dunaliella salina», norāda zinātnieki.

Aļģu dēļ ezers ik gadu ilgstoši iekrāsojas sarkans un, jo karstāki laikapstākļi, jo garāks ir šis «sarkanais periods».

Pilsētas tūrisma eksperti, atsaucoties uz iepriekšējo pieredzi, stāsta, ka ezers kļūst sarkans tikai tad, kad aļģu koncentrācija tā ūdenī sasniedz noteiktu pakāpi. Ezera krastā ņemti ūdens paraugi liecina, ka vienā ūdens lāsē atrodamas 2000 līdz 3000 aļģu.

Neparastais ezers, kurš veidojies pirms aptuveni 500 miljoniem gadu, ir pasaulē trešais lielākais iekšzemes sālsezers. Vietējie iedzīvotāji jau 4000 gadu no tā iegūst sāls kristālus. Augstās sāls koncentrācijas dēļ cilvēki var bez pūlēm peldēt pa ezera virsmu, tāpēc tas nodēvēts par Ķīnas Nāves jūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu