Vērienīgā projektā saglabās Latvijas dekoratīvo augu šķirņu genofondu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nacionālais botāniskais dārzs (NBD) sācis Latvijas simtgadei veltītu vērienīgu projektu, lai uzglabātu iespējami daudz mūsu valsts izcelsmes dekoratīvo augu un šķirņu genofondu, tādējādi nepieļaujot to izzušanu, portālam TVNET pastāstīja NBD direktors Andrejs Svilāns.

Nacionālais botāniskais dārzs sācis Latvijas simtgadei veltītu projektu «Latvijas izcelsmes dekoratīvo augu ekspozīcijas un virtuālās «Nacionālās selekcijas slavas zāles» izveide NBD Salaspilī». Projekta laikā NBD paredzēts papildināt Nacionālās selekcijas dekoratīvo augu šķirņu kolekciju, ziemciešu un vasaras puķu ekspozīcijas ierīkošanu, īpaši akcentējot Latvijas selekcijas šķirnes. Projekta laikā tiks izveidota arī virtuāla Latvijas selekcijas «Slavas zāle», kā arī ceļojoša fotoizstāde.

Svilāns informēja, ka Nacionālās selekcijas dekoratīvo augu šķirņu genofonda saglabāšana ir viens no NBD pamatuzdevumiem un dārzā jau ir uzkrātas bagātīgas dāliju, tulpju, liliju, astilbju, rododendru, rožu un citu kultūru kolekcijas.

«Apzinot Latvijas selekcijas vēsturi, esam bijuši spiesti secināt, ka

līdz ar vecajiem selekcionāriem un kolekcionāriem uz neatgriešanos daudzas šķirnes ir zudušas

. Tādēļ viens no mūsu projekta pamatuzdevumiem ir nodublēt saglabāšanai NBD kolekcijās iespējami daudz nacionālās selekcijas šķirņu un izveidot sadarbības tīklu to genofonda saglabāšanai. Šobrīd, kad parādās arvien jaunas slimības un rada draudus kolekciju saglabāšanai, ir svarīgi dublēt kolekcijas vismaz trīs vietās,» skaidroja Svilāns.

Ierīkojot ziemciešu un vasaras puķu ekspozīciju, paredzēts īpaši akcentēt Latvijas selekcijas šķirnes. «Arī līdz šim savās ekspozīcijās esam akcentējuši Latvijas selekcijas šķirnes, tomēr, tuvojoties [valsts] simtgadei, plānots pilnībā rekonstruēt «Lielo partera dobi» jaunās oranžērijas priekšā. Kopējā partera zonas platība – 6272 kvadrātmetri,» stāstīja NBD vadītājs.

Projektā gan nav iecerēts paplašināt esošo partera kopējo platību, taču

plānota rekonstrukcija, kas ietver esošo ziemciešu, graudzāļu un sīpolpuķu kultūru pārstādīšanu, dobes izkārtojot stilizētu etnogrāfisko rakstu formā.

Līdz šim esošā partera zona kalpojusi par vietu peoniju un dienziežu kolekciju audzēšanai, bet pēc projekta realizēšanas uzlabosies gan tās tehniskā kvalitāte, gan estētiskais izskats. Jauno partera dobi veidos NBD kolekcijā esošie augi, kurus plānots papildināt arī ar jaunām šķirnēm.

Lai sezonā nodrošinātu tās nepārtrauktu vizuālo izteiksmību, dobē tiks stādītas gan citzemju selekcijas šķirnes, gan vietējās. Vienlaikus uz Latvijas simtgadi NBD vēlas maksimāli akcentēt vietējo selekciju, kā arī tās kultūras, kuras mūsu valsts dārzos tiek uzskatītas par «savējām», - peonijas, Sibīrijas īrisus, dienziedes un citas. Tāpat ekspozīcijā būs maināmas zonas – piemēram, dālijas katru gadu stāda citā vietā, bet lilijām vietu maina ik pēc trīs četriem gadiem.

Tā kā daudzas kultūras nozied dažu dienu vai pat nedēļu laikā un dabā ir baudāmas visai īsu laika sprīdi, NBD paredzēts veidot arī virtuālu Latvijas selekcijas «Slavas zāli». Svilāns pauda, ka tas būtu noderīgi skolu jaunatnei, kuriem dažādas projektu nedēļas un citi pasākumi notiek mācību gada laikā, kad faktiski viss ir noziedējis.

Projektā paredzēta arī ceļojošās fotoizstādes izveide, kas plašākai publikai prezentēs Latvijas selekcijas sasniegumus, īpaši uzsverot tos selekcionārus un viņu šķirnes, kas mūsu valsts vārdu nesuši ārpus robežām. NBD plāno, ka fotoizstāde būs aplūkojama jau 2017.gada rudenī vai ziemas sākumā, kļūstot par sava veida Latvijas simtgades priekšvēstnesi.

Projekts tiek realizēts ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu, īstenojot projektu aktivitāti «Latvijas vides un dabas vērtību cildināšana, godinot Latvijas valsts pastāvēšanas simtgadi». Projekta izmaksas ir 47,5 tūkstoši eiro, bet darbus veiks uzņēmums SIA «Gartens».
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu