«Metjū» nodara postījumus NASA Kenedija kosmosa centram

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHARLIE RIEDEL / TT NYHETSBYRÅN

Viesuļvētra «Metjū» piektdien pārbrāzusies pār ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) raķešu palaišanas poligonu Keipkanaveralā Floridā, pārtraucot elektroenerģijas piegādi un noplēšot ēku jumtus, ziņo NASA.

Keipkanaveralas Kenedija kosmosa centrā (KSC) izvietotas gan NASA, gan tādu privāto uzņēmumu kā «SpaceX» raķetes, kosmosa kuģi un cita ASV kosmosa programmām svarīga aparatūra.

«Šobrīd KSC objektos novēroti ierobežoti jumtu bojājumi, traucēti ūdens un elektrības piegādes pakalpojumi un apkārtnē izkaisītas atlūzas,» NASA tīmekļa vietnē raksta pārvaldes vadības pārstāvis Braiens Danbars.

Savā tīmekļa vietnē NASA vēsta, ka līdz plkst.9.45 (plkst.16.45 pēc Latvijas laika) ļaunākais, ko nesuši «Metjū» vēji, KSC esot pārlaists.

KSC atstāts tikai ierobežots personāls - 116 cilvēki, kuru uzdevums ir novērot situāciju un ziņot par nopietniem bojājumiem.

Sasniedzot Floridu, «Metjū» nedaudz zaudēja savu spēku un pārtapa par 3.kategorijas orkānu, taču tas joprojām ir ļoti bīstams, vēju ātrumam sasniedzot 195 kilometrus stundā (54 metrus sekundē).

ASV Viesuļvētru centrs (NHC) ziņo, ka orkāns ar ātrumu 19 kilometri stundā virzās uz ziemeļiem, ziemeļiem-rietumiem un ka piektdienas gaitā tas turpinās pārvietoties gar ASV dienvidaustrumu piekrasti.

Ap plkst.18 pēc Latvijas laika «Metjū» epicentrs atradās 155 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Džeksonvilas Floridā. Paredzams, ka naktī uz sestdienu vai sestdien tas pagriezīsies uz ziemeļiem, turpinot savu ceļu gar Džordžijas un Dienvidkarolīnas štata piekrasti, «Metjū» joprojām saglabājot 3.kategorijas viesuļvētras spēku.

Saņemtas ziņas arī par pirmo upuri, ko viesuļvētra prasījusi ASV. Kāda nepilnus 60 gadus veca sieviete mirusi no sirdslēkmes.

Viņa uz savu māju Floridas štata Sentlusī grāfistē izsaukusi ātro palīdzību, taču mediķi spēcīgā vēja dēļ nav varējuši to sasniegt, un paciente mirusi.

Orkāns radījis Floridā arī lielus elektroenerģijas traucējumus, un šobrīd visā štatā bez elektrības palikuši aptuveni 600 000 mājokļu.

Tikmēr apzināto upuru skaits Haiti, kurai «Metjū» brāzās pāri pirms trim dienām, sasniedzis 400.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu