Baltijas jūrā šonedēļ novērota reta parādība - nokrities ūdens līmenis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šajās dienās Baltijas jūras piekrastē un Rīgas jūras līcī novērojama reta parādība - nokrities jūras līmenis un tā atkāpusies tālāk no krasta, pagarinot sauszemes joslu. Eksperti to skaidro ar anticiklonu un austrumu puses vējiem, otrdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Jūras līmeņa kritumu šonedēļ spilgti izjuta liepājnieki, bet pārmaiņas var novērot arī Rīgas jūras līcī, kur pludmale arī kļuvusi plašāka. Šāda situācija nav neparasta, tomēr veidojas reti. Visas šīs izmaiņas dabā noteicis ilgstošs anticiklons virs Ziemeļeiropas un austrumu puses vēji.

«Tas veicina to, ka ūdens gan no Rīgas līča caur Irbes šaurumu, gan arī kopumā no Baltijas jūras pakāpeniski tīri mehāniski tiek dzīts ārā, tātad aizplūst projām uz Ziemeļjūru un pasaules okeānu kopumā,» skaidro Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Jauni rekordi gan pagaidām vēl nav sasniegti. Zemākais ūdens līmenis līdz šim reģistrēts pirms vairāk nekā pusgadsimta decembrī Daugavgrīvas novērojumu stacijā. Tolaik atkāpe no normas bija 1,27 metri zem jūras līmeņa. Savukārt šobrīd reģistrēts 71 centimetrs.

Šī gada pirmais rudens mēnesis ir kļuvis par otru sausāko septembri Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Un tas nozīmē, ka arī ūdens līmenis upēs ir nokrities.

Latvijas Hidroekoloģijas institūtā skaidro, ka ūdens līmeņa kritumam upēs un jūrā pagaidām nekādu negatīvu seku nav. Kuģošanas ceļu kartes ir veidotas ar pielaidēm un aprēķiniem, ka šādas situācijas var rasties. Arī dzīvnieku valsts pielāgojas.

«Jūras iemītniekiem ūdens atkāpšanās nav tik tāla un nozīmīga, un ilgstoša, lai kaut ko vairāk par dažiem bezmugurkaulniekiem būtiski ietekmētu. Un šie dzīvnieki arī, kas dzīvo šajā vēju atplūdes zonā, principā ir pielāgojušies situācijai, ka ūdens var nebūt kādu brīdi, un tad viņi ierokas dziļāk smiltīs, pārlaiž nelabvēlīgo periodu, pēc tam ūdens parādās, dzīvojam tālāk,» teica Latvijas Hidroekoloģijas institūta direktore Anda Ikauniece.

Zemākais novērotais ūdens līmenis aizvadītajā nedēļas nogalē konstatēts Kolkā - 96 centimetrus zem normas jeb ierastā jūras līmeņa. Arī Daugavgrīvā, Mērsragā, Rojā, Ventspilī un Salacgrīvā ūdens līmenis bijis vidēji 60-70 centimetrus zem normas.

Sinoptiķi prognozē, ka arī nākamnedēļ Latvijā turpinās valdīt anticiklons un ūdens līmenis jūrā varētu samazināties vēl vairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu