Jaunzēlandes armija evakuē tūristus no zemestrīces piemeklētas pilsētas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunzēlandē trešdien notiek plaša armijas operācija, lai evakuētu apmēram 1000 tūristu no Kaikouras pilsētas, ko no ārpasaules ir nošķīruši zemes nogruvumi pēc 7,8 magnitūdu zemestrīces, kurā gājuši bojā divi cilvēki.

Zemestrīce ir nodarījusi lielus postījumus auto un dzelzceļa satiksmei uz Kaikouru, kas ir vaļu vērošanas braucienu bāze Dienvidsalas austrumu piekrastē.

Otrdien no šīs pilsētas ar helikopteru tika evakuēti ap 200 tūristu, bet evakuāciju vēl gaida apmēram 1000 cilvēku.

Jaunzēlandes aizsardzības ministrs Džerijs Braunlī paziņoja, ka valdība ir pieņēmusi palīdzības piedāvājumus no ASV, Austrālijas, Japānas, Kanādas un Singapūras. Šīs valstis ir nosūtījušas savus kuģus uz Jaunzēlandes karaflotes 75. gadu jubilejas svinībām šonedēļ.

Jaunzēlandes karakuģis «Canterbury» trešdienas rītā sasniedza Kaikouru, un ir gaidāms, ka tas evakuēs 600 tūristus uz Kraistčērču.

Foto: AFP/LETA

Jau vēstīts, ka zemestrīce ar stiprumu 7,8 magnitūdas svētdien skāra Jaunzēlandes Dienvidsalu. Valsts Civilās aizsardzības un ārkārtas situāciju pārvaldes ministrija paziņoja, ka cunami vilnis ir sasniedzis piekrasti, un zemāk esošo teritoriju valsts austrumos iedzīvotājiem tika ieteikts pārvietoties uz augstāk esošām vietām.

Zemestrīcei sekoja vairāki pēcgrūdieni. Tās laikā sabruka prāmju uzkraušanas platforma, izbira ēku logi un ēkās no plauktiem nokrita priekšmeti.

Zemestrīces rezultātā saplaisāja ceļi un notika zemes nogruvumi.

Foto: AFP/LETA

Kraistčērču 2011.gadā satricināja 6,3 magnitūdas stipra zemestrīce un pazemes grūdienu rezultātā sabruka daudzas ēkas. Bojāgājušo skaits pārsniedza 180.

Jaunzēlande atrodas ģeoloģiski aktīvajā Klusā okeāna uguns joslā, kas stiepjas no Čīles līdz Japānai un Indonēzijai. Ik gadu Jaunzēlandē reģistrē līdz pat 15 tūkstošiem pazemes grūdienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu