Klimata pārmaiņas: izžuvis Bolīvijas otrs lielākais ezers

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Klimata pārmaiņas nav tikai mīts. Tām par kārtējo piemēru kļuvis Popo, kas ir otrais lielākais ezers valstī. Ezera izžūšana pamatīgi apdraud uru cilšu pamatiedzīvotāju ierasto dzīvesveidu, raksta «Reuters».

Uru cilts ļaudis vēsturiski dzīvojuši kalnainajos apvidos Bolīvijas rietumos, arī Popo ezera krastos.

Pēc ezera izžūšanas Uru ļaudis, kuri tradicionāli nodarbojušies ar zvejniecību, spiesti migrēt. Ezera tuvumā savās dzīvesvietās palikuši pārsvarā veci cilvēki, sievietes un bērni. Vīri spēka gados darbu spiesti meklēt attālākās vietās. «Vīrieši ir tālu prom. Mēs rūpējamies par bērniem. Šeit nav darbavietu, tāpēc viņi ir devušies prom. Tāpēc arī sievietes šeit palikušas vienas pašas,» skaidro kāda vietējā.

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka ezera izžūšana nav vienīgās viņu izjustās klimata pārmaiņas. Daudzus Bolīvijas reģionus tagad regulāri piemeklē pamatīgs sausums.

Foto: Reuters/Scanpix

«Mēs izdzīvojām no medniecības, makšķerēšanas un dabas velšu vākšanas. Mūsu ēdiens bija zivis. Mums tā vairs nav. Ezers ir pilnībā izžuvis,» saka kāds gados vecs uru cilts biedrs.

Foto: Reuters/Scanpix

Popo ezera apkārtne ilgu laiku bijusi sāls ieguves vieta, taču tagad tas esot piesārņots ar dažādiem citiem minerāliem. «1977. gadā mēs šeit ieguvām kristalizēto sāli. Mēs varējām doties uz tuvējo pilsētu un to pārdot. Tagad testi rāda, ka sāls ir piesārņots ar minerāliem.»

Foto: Reuters/Scanpix

Bolīvijas valdība Popo ezera apkārtnē izsludinājusi ārkārtas stāvokli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu