No 2020.gada par sadzīves akritumu apglabāšanu poligonos būs jāmaksā divreiz dārgāk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Elīna Kunga / LETA

Drīzumā spēkā stāsies izmaiņas Dabas resursu nodokļa likumā, kas paredz pakāpeniski paaugstināt nodokļa likmes par atkritumu apglabāšanu poligonos periodā no 01.01.2017. līdz 2020. gadam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) TVNET noskaidroja, ka likumprojekts «Grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā» ir pieņemts Latvijas Republikas Saeimā 2. lasījumā 2016. gada 10. novembrī.

2016. gada 6. decembrī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pieņēma lēmumu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā. Plānots, ka 2016. gada 15.decembrī Saeima pieņems to 3. lasījumā.

Atkritumu veids

no 2017. gada 1. janvāra līdz 2017. gada 31. decembrim (euro/t)

no 2018. gada 1. janvāra līdz 2018. gada 31. decembrim (euro/t)

no 2019. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 31. decembrim (euro/t)

no 2020. gada 1. janvāra

(euro/t)

Sadzīves atkritumi un ražošanas atkritumi, kas nav uzskatāmi par bīstamiem atkritumiem

25,00

35,00

43,00

50,00

Bīstamie atkritumi un ražošanas atkritumi, kas ir uzskatāmi par bīstamiem atkritumiem

45,00

50,00

55,00

60,00

DRN mērķis ir veicināt dabas resursu ekonomiski efektīvu izmantošanu, ierobežot vides piesārņošanu, atbalstīt tautsaimniecības ilgtspējīgu attīstību, kā arī finansiāli nodrošināt vides aizsardzības pasākumus. DRN likmes tika pārskatītas ar mērķi veicināt dabas resursu saudzīgu un pārdomātu izmantošanu.

Izvērtējot DRN piemērošanas efektivitāti, ir secināts, ka

nodokļa piemērošana kopumā veicina dabas resursu efektīvāku izmantošanu. Tāpēc pieņemts lēmums atsevišķās pozīcijās nodokļa likmes ir paaugstināt.

VARAM akcentē, ka nodokļa likmes (kas ir noteikta kā nomināls skaitlis, nevis procenti) pārskatīšana ir objektīva, ņemot vērā, ka atsevišķās valstīs pastāv prakse nodokļa likmju indeksēšanai atbilstoši inflācijas apjomam.

Tā, piemēram, pastāv arī nodokļa objekti, kuriem likme nav pārskatīta kopš 2010.gada. Tādējādi Dabas resursu nodoklis vairs pilnā mērā nepilda vienu no tā galvenajiem uzdevumiem – veicināt resursu efektīvu un pārdomātu izmantošanu.

Lai arī izmaiņas vēl nav stājušās spēkā, uzņēmums «Clean R» jau izplatījis paziņojumu par cenu kāpumu.

Uzņēmums paziņojis, ka sadzīves apsaimniekošanas maksa pieaugs par 1,29 eiro kubikmetrā.

VARAM skaidro, ka uzņēmumam ir tiesības un pienākums laikus informēt savus klientus par pakalpojuma maksas izmaiņām, īpaši, ja tās ir saistītas ar izmaiņām normatīvajos aktos.

Tomēr, ja iedzīvotājam tiek sniegta informācija par DRN pieaugumu, tad korekti ir uzrādīt visas atkritumu savākšanas maksu veidojošās komponentes*, un to veido: maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, uzglabāšanu, dalītās atkritumu savākšanas, šķirošanas un pārkraušanas infrastruktūras objektu uzturēšanu atbilstoši līgumam, kuru noslēgusi pašvaldība un atkritumu apsaimniekotājs; sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos; dabas resursu nodoklis par atkritumu apglabāšanu normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

Ja uzņēmums sniedz informāciju par DRN pieaugumu pa gadiem, tad ir korekti informēt līdzīgi arī iedzīvotāju par likmes izmaiņām pa gadiem (attiecīgi kāda likme būs iedzīvotājam 2017.gadā, 2018.gadā, 2019.gadā un sākot ar 2020.gadu).

VARAM nevar komentēt, vai šāds pieaugums ir adekvāts attiecībā uz plānotajām izmaiņām, jo VARAM nav informācijas par maksas pirmās komponentes apjomu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu