Malumednieki parkā Lietuvā nošauj par ES naudu iepirktus muflonus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lietuvas Žemaitijas novadā, Salantu reģionālajā parkā, malumednieki nošāvuši vismaz trīs muflonus, kas iegādāti par Eiropas Savienības naudu, vēsta laikraksts «Lietuvos žinios».

Parka darbinieki neslēpj, ka ir šokēti par trofeju mednieku alkatību.

Eksotiskie dzīvnieki nedēļas nogalē nošauti aplokā aiz augsta žoga. Parka direkcija vērsusies pie sabiedrības un lūgusi visus, kam varētu būt kaut kāda informācija par notikušo, ziņot policijai, kas jau sākusi izmeklēšanu.

«Tas ir nepieredzēti rupjš noziegums. Grūti aptvert, kam varēja ienākt prātā apšaut skaistos muflonu aunus, no kuriem viens bija mūsu lepnums, atvests no Čehijas. Laikam taču trofeju kāre cilvēkiem bija aptumšojusi prātu,» laikrakstam sacījis Salantu parka direktors Modests Šečkus.

Salantu reģionālais parks, kas iedēvēts par Žemaitijas tundru, ir ievērojams ar Lietuvai neraksturīgu ledāja veidotu ainavu - kadiķu audzēm un akmenājiem, ko nav skārusi cilvēka darbība.

20 muflonu ganāmpulks Šaukļu akmenājā tika nometināts uz dzīvi pirms vairāk nekā gada, lai palīdzētu atkal atsegt apmeklētāju skatam apsūnojušos un ar zāli apaugušos laukakmeņus, jo skaistie ragaiņi, kāpelējot pa akmeņiem, pamazām vien noskrāpē no tiem sūnas un ķērpjus.

18 pirmie mufloni Salantos tika nogādāti no Panevēžas virsmežniecības un izmaksāja aptuveni 4700 eiro, bet vēlāk Čehijā tika nopirkti vēl divi īpaši skaisti muflonu auni, katrs par 1000 eiro. Dzīvnieki parkā jau bija labi iedzīvojušies un sagaidījuši četrus pirmos pēcnācējus.

40 hektāru teritorija, kurā mitinās mufloni, apjozta ar metāla žogu, bet apmeklētāji varēja iekļūt aplokā pa vārtiņiem, izstaigāt akmenāju pa īpaši ierīkotām dēļu laipām un pavērot muflonus no skatu torņa.

Sestdien kāds apmeklētājs uz dēļu estakādes pamanīja asins traipus un netālu atrada beigtu muflonu aunu. Kā stāstījis Šečkus, vēlāk atklājies, ka nošauti vismaz trīs vai pat četri mufloni, bet pārējos malumednieki acīmredzot paspējuši aizvest.

Domājams, ka uz mufloniem šauts divreiz - ceturtdien un sestdien. Parka direktors piebildis, ka malumednieku neprognozējamā izturēšanās varēja apdraudēt arī apmeklētājus. «Pērn lūdzām Vides ministrijai papildu līdzekļus muflonu aploka uzraudzībai, tostarp novērošanas kameru iegādei. Pēc notikušā tās noteikt nāksies ierīkot,» sacījis Šečkus. «Man nav nācies dzirdēt nevienu gadījumu, ka Lietuvā kāds aizsargājamajā teritorijā būtu ielauzies aplokā un apšāvis dzīvniekus,» viņš piebildis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu