Augļkopji: Ziemošanas apstākļi augļkokiem līdz šim bijuši labvēlīgi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ziemošanas apstākļi augļkokiem šoziem līdz šim bijuši labvēlīgi, pastāstīja aptaujātie augļkopji.

«Pagaidām nekādi draudi nav bijuši, arī ļoti spēcīga atkušņa līdz šim nav bijis. Diezgan lielu bīstamību rada zema gaisa temperatūra zem -25 grādiem, bet tādas praktiski šoziem nav bijis. Otrs risks, ja ir ļoti spēcīgi atkušņi, augļkokiem atsākas veģetācija, bet tādu arī nav bijis,» aģentūrai LETA teica Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers.

Viņš neizslēdza, ka vietām Latvijā augļkoku saknes varētu būt cietušas, ja kailsals ilgstoši bijis -20 grādu robežās. Tomēr kopumā Latvijas reģionos lielākoties bijusi neliela sniega kārta, līdz ar to pagaidām nav dzirdēts, ka augļkokiem nodarīts kāds kaitējums.

Zilvers sacīja, ka, ņemot vērā sinoptiķu pašreizējās prognozes, apdraudējums nav paredzams. «Februāris tūlīt tuvojas otrai pusei. Ja februāra beigās būs +8 grādi un pēc tam sekos mīnusi marta sākumā, tad ir risks. Taču patlaban šādus laika apstākļus nesola,» teica LAA priekšsēdētāja vietnieks, pieļaujot, ka, tuvākajos atkušņos gaisa temperatūrai paaugstinoties, augļkoku stumbrus jau būtu vērts kaļķot pret saules apdegumiem februāra beigās, marta sākumā.

Pēc viņa teiktā, veģetācija varētu atsākties tad, kad gaisa temperatūra vismaz nedēļu būs vismaz +5 grādi pēc Celsija un dienas kļūs vēl garākas.

Arī Dārzkopības institūta galvenā pētniece Māra Skrīvele aģentūrai LETA sacīja, ka ziemošanas apstākļi augļkokiem Latvijā līdz šim bijuši labvēlīgi. «Laika apstākļi bijuši labi. Ja kaut kur Kurzemes pusē ilgāk būs kailsals, tas varētu kaitēt, bet pagaidām nekas neliecina, ka tas būs ilgi,» sacīja Skrīvele, piebilstot, ka patlaban nav liecību, ka augļkoku sakņu sistēma būtu bojāta, un ziema līdz šim bijusi ļoti laba.

Viņa piebilda, ka sliktāk būs tad, ja martā sekos krasākas gaisa temperatūras svārstības, taču pagaidām sinoptiķi nesola tādus laikapstākļus, kas varētu apdraudēt augļkokus.

LAA apvieno aptuveni 400 lielāko Latvijas augļkopju. Organizācijas mērķis ir palīdzēt augļkopjiem aktīvi piedalīties viņiem labvēlīgas lauksaimniecības politikas veidošanā, kā arī meklēt iespējas, kur pārdot Latvijā saražotos augļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu