Zinātnieki aicina atzīt jaunu kontinentu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Jaunzēlande atrodas virs iepriekš nezināma kontinenta, kas lielākoties atrodas zem ūdens Klusā okeāna dienvidos, piektdien paziņoja zinātnieki, aicinot šo kontinentu atzīt ar nosaukumu Zēlandija.

Pētnieki paziņojuši, ka Zēlandija ir atsevišķa ģeoloģiska vienība, kura atbilst visiem kontinenta kritērijiem, kam ir pacēlums virs apkārtējās teritorijas, atšķirīga ģeoloģija, noteikta teritorija un garoza, kas ir daudz biezāka nekā okeāna dibenā atrodamā.

Amerikas ģeoloģiskās sabiedrības žurnālā «GSA Today» publicētā pētījuma autori raksta, ka Zēlandijas teritorija ir pieci miljoni kvadrātkilometru, no kuriem 94% atrodas zem ūdens.

Pētījuma autori skaidro, ka kontinentam ir tikai trīs lieli sauszemes masīvi - Jaunzēlandes Ziemeļsala un Dienvidsala dienvidos un Jaunkaledonija ziemeļos.

Zinātnieki, kas lielākoties pārstāv Jaunzēlandes oficiālo pētniecības organizāciju «GNS Science», norāda, ka Zēlandija savulaik ietilpa superkontinentā Gondvānā, bet atdalījās no tā pirms 100 miljoniem gadu.

«Zēlandijas kā kontinenta klasificēšanas zinātniskā vērtība ir daudz lielāka nekā tikai vēl viens vārds sarakstā,» uzskata pētnieki.

«Tas, ka kontinents, būdams tik dziļi iegremdēts ūdenī, tomēr ir nesadrumstalots, padara to [noderīgu] (..) kontinentālās garozas veidošanās un sadalīšanās pētīšanā,» skaidro zinātnieki.

Vadošais pētnieks Niks Mortimers norāda, ka zinātnieki 20 gadus vākuši informāciju Zēlandijas atzīšanai par kontinentu. Šos centienus gan apgrūtināja fakts, ka lielākā tā daļa atrodas zem ūdens.

Ja Zēlandija nebūtu iegremdēta ūdenī, «ikvienam būtu skaidrs, ka mums ir kalnu grēdas un liels, augsts kontinents», viņš uzsvēra Jaunzēlandes telekanālam TVNZ.

Lai arī neviena zinātniska organizācija oficiāli neatzīst kontinentus, Mortimers pauda cerību, ka «Zēlandija parādīsies pasaules kartēs».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu