Atkritumu izvešanas monopols izdevīgs pašai Rīgas domei

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes pieņemtais lēmums veidot monopolistu, kas turpmākos 20 gadus izvedīs rīdzinieku atkritumus, visupirms ir finansiāli izdevīgs pašai pašvaldībai. Šajā projektā katrs domes ieguldītais eiro var būt pat 347 eiro vērts, šovakar ziņo LTV raidījums «de facto».

Pēc pašvaldības pasūtījuma kompānijas «Konsorts» un «Geo konsultants» veica pētījumu. Tajā teikts, ka kopsabiedrībā ar privāto partneri vienīgais domes ieguldījums būs līdzdalība pamatkapitālā. 10% akciju pašvaldībai maksās 3 500 eiro. Investīcijas veiks privātais partneris. «Pateicoties plānotajām dividendēm, tiek nodrošināta augsta ieguldīto līdzekļu finanšu efektivitāte,» rakstīts ekspertu atzinumā.

Atkritumu izvešanas monopola ieņēmumi 20 gados plānoti vairāk nekā 500 miljonu eiro apmērā. Projekta kopējā rentabilitāte būs 6-9%.

Domes nolīgtie speciālisti apgalvo, ka izvēloties šo publiskās-privātās partnerības variantu, tarifs iedzīvotājiem būs zemāks nekā citos gadījumos. Taču tarifa kāpums noteikti būs. Tarifs pieaugs dēļ investīcijām jaunās mašīnās, šķirošanas infrastruktūrā un dabas resursu nodokļa celšanas.

Atkritumu izvešana rīdziniekiem tagad maksā ap 10 eiro par kubikmetru. Kopuzņēmums sākumā prasīs vairāk nekā 12 eiro, vēlāk – virs 15 eiro kubikmetrā. Dome plāno arī monopolistam tiesības prasīt pārskatīt tarifu, ja kāps izmaksas.

Atkritumu izvešanas operatori, kas savā starpā sacentīsies par iespēju kopā ar pašvaldību veidot monopolistu, pauž, ka 20 gadu termiņš ir izdevīgs, lai atpelnītu investīcijas, bet ne konkurencei nākotnē.

Rīgas atkritumu tirgus ir tik liels, ka pašvaldības partneris faktiski dominēs visā valstī.

Ja ir divdesmitgadīgs līgums, viens uzvarētājs, visi pārējie nomirst, tad ikvienam ir skaidrs - tiklīdz ir monopols, tā visi maksā vairāk,» saka «Eco Baltia» valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Zviedrijas kompānijas «Ragn-Sells» reģionālais vadītājs Rains Vēna pauž, ka «likt visas olas vienā grozā nav gudrs lēmums nevienā biznesā», bet tagad ir runa par 50-70% visas Latvijas atkritumu saimniecības. «Tas ir liels risks ne tikai Rīgai, bet visai Latvijai,» viņš saka.

Pašvaldības lēmumu atbalsta kompānijas «Clean R» īpašnieks Guntars Kokorevičs. Viņam, iespējams, Rīgas pazaudēšana būtu vissāpīgākā. Kokorevičš, kurš vispirms atpirka ekspremjera Andra Šķēles atkritumu biznesu, vēlāk iegādājās somu kompānijas «L&T» saimniecību Latvijā, tagad kontrolē 60% rīdzinieku atkritumu. Kokorevičs ar pašvaldību ir partneri arī siltuma biznesā.

«Es jau piecus gadus gatavojos šim konkursam. Ņemot vērā, ka mēs sam lielākais atkritumu operators Latvijā, es jūtos pietiekami spēcīgs, lai stāvētu pretī visiem ārvalstu operatoriem,» saka Kokorevičs.

Allaž sīvi konkurējošie tirgus dalībnieki pat gatavi apvienoties, lai paliktu Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu