Izmisums pilsētā Brazīlijā, kur sausums ilgst jau piecus gadus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Brazīlijas ziemeļaustrumu reģioni piedzīvo lielāko sausumu visā novērojumu vēsturē. Campina Grande pilsētā sausums turpinās jau piekto gadu. Piepilsētas klajumos zeme izžuvusi tik ļoti, ka plaisā, un agrākās ganības klāj no bada un slāpēm kritušu mājdzīvnieku mirstīgās atliekas.

«Mēs esam zaudējuši visu: banānus, pupiņas kartupeļus. Mums jāmēro trīs kilometrus tāls ceļš, tikai lai izmazgātu netīrās drēbes,» stāsta vietējais fermeris Edivaldo Brito.

Campina Grande pilsētas apkārtnē esošajā krātuvē, no kuras atkarīgi ir 400 000 iedzīvotāju, ūdens līmenis tuvojas pilnīgam izsīkumam. Krātuvē atlikušais ūdens uzturā vairs nav lietojams. Iedzīvotāji sūkstās, ka tas ir netīrs un slikti ož.

Ūdens trūkuma dēļ vietējie jau divus gadus dzīvo stingrā ūdens taupības režīmā.

Tie iedzīvotāji, kas to var atļauties, ēdiena gatavošanai, zobu tīrīšanai un pat dzīvnieku dzirdīšanai nepieciešamo ūdeni pērk pudelēs.

«Ja rezervuāra krājumi netiks papildināti, pilsētas ūdensapgādes sistēma līdz gada vidum būs sabrukusi.

Tas būtu holokausts! Mums nekas cits neatliktu, kā pilsētu evakuēt,»

brīdinājis hidraulikas un ūdens resursu eksperts Kosta Rego no Campina Grande federālās universitātes.

Brazīlijas valdība sola, ka situācija tiks risināta. Pēc gadiem ilgušiem solījumiem un plānu atlikšanas valdība tuvākajā laikā sola mainīt Brazīlijas garākās upes Saofrancisko gultni un tādējādi ar ūdeni apgādāt četrus sausuma mocītus štatus valsts ziemeļaustrumos. Plāna ietvaros ūdens no Saofrancisko upes tiks pumpēts pāri kalniem un pa 400 kilometrus gariem izbūvētiem kanāliem uz izžuvušajām upēm Kaeras, Rio Grande do Norte, Pernambuko un Paraibas reģioniem

Apjomīgo projektu 2005. gadā sāka eksprezidents Luišs Inasiu Lula da Silva. Kopš tā laika tā īstenošanu apgrūtinājušas politiskās nesaskaņas, korupcija un pamatīgs plānoto izmaksu pieaugums, kurš mērojams vairākos miljardos ASV dolāru. Tāpat projektu kavējusi Brazīlijas ekonomiskā recesija.

Tagad ambiciozā plāna īstenošanu paātrinājis prezidents Mišels Temers, iespējams, šādi cenšoties veicināt atbalstu savai sabiedrībā diezgan nepopulārajai valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu