Āfrikas cūku mēris šonedēļ jaunus pagastus nav skāris

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 18 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, tikmēr jaunus pagastus vai novadus sērga nav skārusi, uzzināja PVD.

Pieci beigti dzīvnieki atrasti Dundagas pagastā, bet pa vienam - Briežuciema, Ezernieku, Stradu, Druvienas, Bebru, Kokneses, Kombuļu, Robežnieku, Aronas, Mērsraga, Rugāju, Džūkstes un Degoles pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 255 dzīvniekiem 44 novadu 80 pagastā. Mēra dēļ šogad nācies likvidēt arī 13 544 mājas cūkas.

PVD aicina ikvienu, kurš mežā, grāvmalē vai kur citur pamana nobeigušos mežacūku, ziņot par to savai pašvaldībai, kas nodrošinās tās savākšanu.

Kā ziņots, nolūkā samazināt mežacūku populāciju, tā ierobežojot ĀCM izplatību, PVD februārī atsāk maksāt 50 eiro par katru nomedīto mežacūku mātīti. Kopumā šim mērķim paredzēti 875 000 eiro, līdz ar to nomedīto dzīvnieku skaits varētu sasniegt 17 500. Eiropas Savienības līdzfinansētā programma tika sākta 2015.gada novembrī un plānots, ka populācijas blīvums tiks samazināts līdz vienai mežacūkai uz 200 hektāriem.

Latvijā ir mazāk nekā 60 000 mežacūku. 2015.-2016.gada medību sezonā nomedīti vairāk nekā 45 000 mežacūku, sezonā pieļaujamais medību limits bija 58 000 dzīvnieku.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu