Ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās tikai dažās upēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vēsāka laika ietekmē šajā nedēļas nogalē vairs tikai dažās upēs turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās, bet nākamnedēļ gaidāmais siltums un lietus izraisīs straujāku ūdens līmeņa kāpumu, kā arī ledus iešanu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija un prognozes.

Šonedēļ ledus sakustēšanās novērota atsevišķos upju posmos, tostarp Lielupē pie Mežotnes un Ogres lejtecē. Ogres pilsētā upes līmenis kāpa par metru, bet vēlāk pazeminājās par pusmetru. Savukārt Lielupē pie Mežotnes ūdens līmenis kopumā cēlās par 2,4 metriem, applūdinot palienes, un pēdējā diennaktī ūdens līmenis nav būtiski mainījies.

Lielupē pie Staļģenes ūdens līmenis šonedēļ cēlies par nepilniem diviem metriem, pie Jelgavas - par nepilnu metru. Ledus sakustēšanās lejpus Mežotnes iespējama tuvākajās dienās.

Arī Gaujā tuvākajā nedēļā iespējama ledus iešana, bet Daugavā posmā no Baltkrievijas robežas līdz Jēkabpilij - pēc 5.marta, prognozē hidrologi.

Ūdens līmenis Gaujā šonedēļ kāpis vidēji par pusmetru, pēdējā diennaktī tas pārsvarā lēni pazeminājies. Pakāpeniska ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās Daugavā, Krāslavas un Daugavpils novadā ūdens līmenis šonedēļ jau kāpis par 0,9-1,9 metriem. Līdzīga situācija arī Aiviekstē, kur applūdušas zemākās palienes.

Vairumā Vidzemes un Latgales upju ūdens līmenis kopš nedēļas vidus pazeminās. Arī Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmenis daudzviet sācis atkāpties, citviet vēl pakāpeniski paaugstinās.

Tā kā sniega krājumi Latvijā ir mazi un arī ledus biezums ir mazāks nekā parasti ziemas izskaņā, plaši pali nav gaidāmi. Plūdi iespējami ledus sastrēgumu vietās, lielākais risks ir Lielupē, Ogres lejtecē un Daugavā posmā no Pļaviņām līdz Jēkabpilij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu