Pļaviņu iedzīvotāji gatavi pamatīgiem plūdiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Veikalā runā, ka plūdi būs,» saka Pļaviņu novada jauniešu iniciatīvu centra «Ideja» vadītāja Ināra Upeniece. Viņa, tāpat kā daudzi Pļaviņu iedzīvotāji, ir sagatavojusies plūdiem, kas var sākties kuru katru brīdi. Ja ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām pacelsies par metru, pilsētā applūdīs plašas teritorijas - nav izslēgts, ka plūdi būs tikpat lieli kā 2013.gadā.

Ļaudis pilsētā runā, ka drīz vien ies vaļā - būs plūdi kā 2013. gadā, kad applūda puse pilsētas un Pļaviņas līdzinājās Venēcijai. No Jauniešu centra logiem redzama Daugava, kurā ledus gabali izveidojuši savādas instalācijas. Gar krastu staigā cilvēki un fotografē iespaidīgos krāvumus. «Pļaviņām pievērsta pastiprināta uzmanība,» saka Upeniece. Viņa kopā ar kolēģiem datorus, galda spēles, grāmatas un vērtīgākās lietas uznesusi otrajā stāvā. Centrs šodien ir slēgts.

Upeniece atceras, ka 2013. gadā ūdens līmenis sasniedza pusotra metra augstumu - vidēja auguma sievietei ūdens sniedzās līdz kaklam. Vēl pirms dažiem gadiem, kad telpas piepildīja pavasara ūdens, pa to varēja izbrist gumijas zābakos. «Par laimi, 2013. gadā dambis savu funkciju izpildīja un noturēja ledus gabalus. Pretējā gadījumā mājas tiktu noslaucītas.» Lielākā daļa pilsētnieku esot gatavi plūdiem. «Mēs dzīvojam gleznainā vietā, upes krastā, un rēķināmies ar dabas varenību.»

Ja ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām sasniegs 73,34 metrus, tad pilsētā applūdīs plašas teritorijas, kā tas bija 2013.gadā. Pagaidām gan situācija nav viennozīmīga – ūdens te ceļas, te atkal nokrītas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu