«Latvijas Valsts meži» šogad plāno atjaunot 14 370 hektāru meža

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja «Latvijas Valsts meži» (LVM) šajā gadā plāno atjaunot mežus 14 370 hektāru platībā un veikt agrotehnisko kopšanu 27 430 hektāru platībā, kā arī jaunaudžu kopšanu 27 400 hektāru platībā, zināja uzņēmumā.

LVM mežā plāno stādīt 21 600 000 augstvērtīgu, jaunu koku 8000 hektāru lielā platībā, bet dabiski atjaunot mežu - 6 370 hektāru platībā.

Tāpat LVM plāno veikt jaunaudžu kopšanas darbus 27 400 hektāru platībā. «Rūpējoties par savlaicīgu jaunaudžu kopšanu, tiek nodrošināts konkrētai vietai piemērotās koku sugas kociņu skaits, atbilstoši to augstumam. Rezultātā tiek samazināta koku konkurence par barības vielām un saules gaismu. Labi koptu mežu var pazīt pēc koku vainagiem un labi attīstītiem un veidotiem koku stumbriem,» skaidroja LVM Meža atjaunošanas un kopšanas vadītāja Dace Ozola.

Kompānijā norādīja, ka pareizi veikta jaunaudžu kopšana ir neatņemams priekšnoteikums labai mežaudzes kvalitātei nākotnē. LVM ir radījusi arī mācību filmu «Pareiza un raita jaunaudžu kopšana», lai uzlabotu pakalpojumu sniedzēju darbu kvalitāti un palīdzētu jaunaudžu kopējiem pareizi un atbildīgi veikt savu darbu, kāpinot mežaudzes nākotnes vērtību. Jaunaudžu kopšanas un agrotehniskās kopšanas darbu mērķis ir nodrošināt pēc iespējas labvēlīgākus augšanas apstākļus noteiktai koku sugai.

Šogad mākslīgi atjaunotajos izcirtumos agrotehniskās kopšanas darbi tiks veikti 27 430 hektāru platībā, tādējādi novēršot lakstaugu, puskrūmu un krūmu atvašu konkurenci ar jaunajiem kociņiem. Nereti kopšanas darbi veģetācijas sezonā jāveic divas reizes, lai nodrošinātu vairāk saules gaismas un barības rezerves, kas veido labvēlīgāku vidi jauno koku augšanai.

LVM atgādina, ka saimnieciskajos mežos putnu ligzdošanas laikā no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam jaunaudžu kopšanu neveic līdz 10 gadus vecās priežu un lapu koku audzēs un līdz 30 gadu vecās egļu audzēs, izņemot vietās, kur skuju koku augstums nepārsniedz 0,7 metrus, bet lapu koku augstums - vienu metru. Pavasara un vasaras periodā jaunaudžu kopšanas darbi netiek veikti arī putnu aizsardzībai izveidotajos mikroliegumos un to buferzonās, īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, ūdeņu un purvu aizsargjoslās.

Jau ziņots, ka pērn LVM 9 000 hektāru platībā iestādīja vairāk nekā 23 miljonus augstvērtīgu koku stādu un izkopa 31 300 hektārus jaunaudžu.

Tāpat vēstīts, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 256,87 miljoni eiro, kas ir par 1,8% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājusies par 14,4% un bija 50,734 miljoni eiro.

«Latvijas Valsts meži» izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības utt. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu