Lielākā daļa balto stārķu Latvijā atgriezīsies aprīlī; tuvākajā laikā sagaida melnos stārķus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: COVI/Scanpix

Lielākā daļa balto stārķu no ziemošanas vietām varētu atgriezties aprīlī, savukārt pirmie melnie stārķi, iespējams, parādīsies jau tuvākajā laikā, pastāstīja Latvijas Putnu fonda valdes loceklis Kārlis Millers.

Baltie stārķi jau ir manīti visā Latvijas teritorijā, tomēr no ziemošanas vietām tie vēl nav atgriezušies lielā skaitā - to varētu sagaidīt aprīlī, sacīja Millers.

Attiecībā uz melnajiem stārķiem eksperts pauda, ka tie no ziemošanas vietām varētu atgriezties tuvākajā laikā, un nākamās nedēļas laikā, iespējams, jau būs kāda informācija par šo putnu atgriešanos.

Eksperts skaidroja, ka patlaban Latvijā atgriezusies daļa no putniem, kas ir tuvie migranti, proti, kas ziemo Eiropā, savukārt tālie migranti vēl ir ceļā no Āzijas un Āfrikas.

Millers norādīja, ka liela daļa no tālumā ziemojošajiem gājputniem Latvijā atgriezīsies aprīlī vai maijā, piemēram, lakstīgalas, dzeguzes, vālodzes un bezdelīgas. Viņš papildināja, ka bezdelīgas Latvijā varētu atgriezties jau tuvākajā laikā.

Millers minēja, ka Latvijā praktiski pilnībā ir atgriezušās zosis, savukārt pirmās ķīvītes jau sāk perēt olas.

Eksperts uzskata, ka kopumā šis pavasaris neizceļas ar kādiem īpašiem agrākiem putnu ierašanās novērojumiem.

Kā ziņots, Latvijā turpina atgriezties gājputni. Šonedēļ Latvijā tika manītas tumšās pīles, baltvaigu un īsknābja zosis. Savukārt pagājušajā nedēļā tika manītas vairākas Kanādas zosis.

Tāpat pagājušajā nedēļā Rucavas novadā jūrā migrācijā uz ziemeļiem četru stundu laikā tika uzskaitīti 50 pelēkvaigu dūkuri, kas ir lielākais skaits vienas dienas uzskaitē. Rucavā tika manīta arī jūras žagata, kas ir atkārtots agrākais pavasara migranta novērojums un sārtgalvītis, kas ir agrākais pavasara migranta novērojums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu