Lielā talka: iespēja padarīt Latviju tīrāku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien visā Latvijā norisinās Lielā talka, kuras laikā ikviens var palīdzēt sakopt kādu no oficiāli reģistrētajām talkošanas vietām vai arī darīt to paša izvēlētā vietā. Vairāki talkotāji sarunā ar TVNET norāda, ka tā ir iespēja padarīt Latviju tīrāku.

Pagājušajā gadā tika atkārtots 2011.gada dalībnieku aktivitātes rekords - talkā piedalījās ap 190 000 cilvēku. Turklāt talcinieki rosijās ne tikai 1750 apstiprinātajās talkas vietās, bet arī citur.

Kā novēroja TVNET vairākās vietās Rīgā pulcējās dažāda vecuma cilvēki, lai kopā ar ģimeni, radiem, draugiem, piedalītos talkā. Piemēram Bieriņos bija pulcējušies vairāki desmiti cilvēku, kuri tīrīja parku un tur esošo upīti. Tika grābtas lapas, no upes izcelti dažādi priekšmeti un zari.

Tāpat vietējiem iedzīvotājiem Bieriņos bija iespēja nodot vecās riepas, kuras jau kādu laika noliktas garāžās, bet netika izmestas. Notikuma vietā tika novērots, ka ar vecajām riepām bija piekrauti teju trīs busiņi.

Talka, lai arī cilvēku skaita ziņā mazāka, notika arī Zaķusalā. Tur vairāki cilvēki ar bērniem un suni grāba lapas, kā arī savāca tur esošās pudeles.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vairāki talkotāji TVNET sacīja, ka Lielā talka ir laba iespēja, lai nedēļas nogalē izietu ārpus mājas, nevis gulētu, vai sēdētu pie datora.

«Var sakopt apkārtējo vidi, kā arī paelpot svaigu gaisu,» sacīja talkotāja.

Talka oficiāli sākās plkst.9 un ilgs līdz plkst.15, tomēr ikvienam ir iespēja sakopt apkārtni sev iespējamā laikā. Kā ierasts daudzas Latvijas skolas darbus pie apkārtnes sakopšanas sākušas jau dienu vai divas pirms oficiālā Lielās Talkas datuma. Piemēram, Olaines 2.vidusskolas skolēni 27 cilvēku sastāvā jau savākuši desmit maisus.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lielās talkas laikā visā Latvijā plānots sakopt ceļa malas, mežus, dažādu vēsturisku vietu apkārtni un citas teritorijas. Visā valstī kopumā pieteiktas aptuveni 1765 oficiālās talkošanas vietas, kurās būs pieejami arī bezmaksas atkritumu maisi, kā arī būs talkas koordinators.

Pasākuma organizatori atgādina, ka Lielās talkas atkritumu maisi šogad ir baltā krāsā un talcinieki tos bezmaksas varēs saņemt tikai un vienīgi 22.aprīlī ikvienā «www.talkas.lv» reģistrētajā talkas norises vietā visā Latvijā. Atkritumu vākšana notiks tikai šajos maisos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu