«Dzīvnieku brīvība» atzinīgi vērtē Igaunijas liegumu par savvaļas dzīvnieku cirku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dzīvnieku aizsardzības organizācija «Dzīvnieku brīvība» atzinīgi vērtē Igaunijas valdības vakardien tālākai virzībai parlamentā apstiprināto likumprojektu par savvaļas dzīvnieku cirka aizliegumu, jo tas ir likumsakarīgs solis virzībā un mūsdienīgas sabiedrības vērtībām atbilstošu kultūru, pavēstīja organizācijā.

«Dzīvnieku brīvībā» atgādināja, ka vakar Igaunijas valdība apstiprināja tālākai virzībai likumprojektu, kas paredz izmaiņas dzīvnieku aizsardzības likumā, ierobežojot savvaļas sugu dzīvnieku publisku izrādīšanu, tostarp arī izmantošanu cirkā. Tādējādi Igaunijā cirkos, dzīvnieku izstādēs, sacensībās, gadatirgos, izsolēs un citos publiskos pasākumos būs atļauts izmantot tikai suņus, kaķus, mājas trušus, zirgus, ēzeļus, mājas cūkas, mājas kazas, liellopus, aitas, alpakas, seskus un lamas. Par likumprojektu vēl būs jābalso Igaunijas parlamentam.

«Tendence izbeigt savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu cirkos un atrakcijās ir vērojama visā pasaulē. Tas ir likumsakarīgs solis virzībā un mūsdienīgas sabiedrības vērtībām atbilstošu kultūru,» norāda «Dzīvnieku brīvības» valdes locekle Katrīna Krīgere.

Pēc viņas teiktā, sabiedrībai nav pieņemamas dzīvnieku ciešanas izklaides vārdā. Krīgere uzsvēra, ka saskaņā ar zinātniskajiem pētījumiem savvaļas sugu dzīvnieki cirkos un atrakcijās cieš, jo šādos apstākļos nav iespējams nodrošināt tiem nepieciešamo labturību.

Kā vēstīts, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija neatbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs.

Pirms komisijas sēdes pie Saeimas vairāki cilvēki piketēja pret aizliegumu izmantot dzīvniekus cirka izrādēs. Viņi arī dalīja garāmgājējiem skrejlapas, kurās aicināts atbalstīt cirku un parakstīt iniciatīvu portālā «manabalss.lv» par cirku ar dzīvniekiem.

«Dzīvnieku brīvība» 29.martā Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā «Par cilvēcīgu cirku», kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu